понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Новини / KЕВР решава дали и с колко ще поскъпне водата в 14 големи града, лидери на 7 балкански страни на форум в София и още от новините на БиАйТи на 7 декември

KЕВР решава дали и с колко ще поскъпне водата в 14 големи града, лидери на 7 балкански страни на форум в София и още от новините на БиАйТи на 7 декември

 

Дали и с колко да поскъпне водата в 14 големи града, решава днес Комисията за енергийно и водно регулиране. Недоволни граждани организират протест срещу новите цени.
Очакванията са скокът в цените да е с до 20%, съобщава Би ти ви. Повишението би засегнало потребителите в София, Смолян, Пловдив, Варна, Силистра, Кърджали и Русе.
В столицата планираното увеличение е нови 9.3%, след увеличението с 18% от март. Така кубик вода от Нова година може да струва 2.36 лв. вместо сеташните 2.16 лв.

Лидери на седем балкански страни се събират на форум в София. Той ще се проведе в Националния дворец на културата. Събитието ще бъде открито от премиера Бойко Борисов и главният изпълнителен директор на Световната банка. Инициативата е в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани. Някои от присъстващите на конференцията: косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна Гора Филип ВукАнович и министър-председателят на Република Македония Зоран Заев.

Турският президент Реджеп Ердоган е на двудневна визита в Гърция. Това е първото посещение на турски държавен глава в Гърция от 65 години насам. Очаква се приоритет в разговорите между Ердоган и гръцкия премиер Алексис Ципрас да бъде справянето с бежанската криза. От гръцкото правителство заявиха, че визитата е от изключителна важност, но изразиха и притеснение за евентуално възраждане на териториалните диспути в Егейско море. Освен този проблем, двамата лидери трябва да обсъдят и споразумения в областите на енергетиката и бизнеса, както и кандидатурата на Турция за присъединяване към Европейския съюз.

Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел предизвика вълна от негативни реакции в международната общност. Сред разкритикувалите решението са Европейския съюз, Турция и Саудитска Арабия.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …