вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кевин Сайтс – военният репортер, обиколил сам всяка гореща точка на планетата

Кевин Сайтс – военният репортер, обиколил сам всяка гореща точка на планетата

Един човек отразява 20 военни конфликта по целия свят за една година. През 2005 г. журналистът Кевин Сайтс загърбва традиционната журналистика за телевизии като ABC, NBC и CNN, за да стане първият интернет кореспондент на Yahoo!News. За проекта си „Горещата зона“ той отразява всяка гореща точка на планетата, въоръжен само с камера, фотоапарат, лаптоп и сателитен модем. Това е нова стъпка в еволюцията на журналистиката, пишат колегите му за него. След края на това екстремно пътуване той получава наградата „Даниел Пърл“ за смелост и почтеност в журналистиката.

По покана на Центъра за развитие на медиите той изнесе лекция за журналисти в София. Понеже е пионер в така наречената журналистика в раница, го питам кое е най-силното оръжие, което носи в своята.

„Най-силното оръжие, което нося, не е в раницата ми, а в главата ми. Умът ми трябва да е най-добрият инструмент, защото когато работя по една история, се опитвам да разбера какво става, опитвам се да разбера характерите на участниците, а накрая използвам ума си, за да разкажа тази история. Техниката, която нося в раницата си, само ми позволява да запиша рази история, това е предназначението й. Понякога техниката може да създаде много неприятности, може да ми попречи да направя това, което съм намислил, но от друга страна, може да бъде и лекарство срещу собствената ми загуба на краткосрочна памет и човешката ми слабост. Хубаво е да мога да записвам историите и да се подсещам какъв е истинският им смисъл, вместо да се опитвам да помня всеки детайл и всеки нюанс“, разказа Сайтс в интервю за Би Ай Ти.

Гражданската война в Никарагуа е първият конфликт, който Кевин Сайтс отразява – през 1986 г. Оттогава е бил във всяка гореща точка на планетата. От хаоса в Судан през 2005 г. през войната срещу бунтовниците от ФАРК в Колумбия, безизходицата в Ирак и Афганистан, до горещия конфликт между Израел и Палестина през лятото на 2006 г. – навсякъде по света Кевин Сайтс търси историите на хората, които рядко се чуват между изстрелите от фронтовите линии.

Журналистът е автор на три книги – освен „Горещата зона“, „Да плуваш с военни диктатори“, в която споделя впечатленията му от десетилетие работа в Афганистан, както и „Нещата, които не могат да кажат“, в която събира разказите на войници от бойните полета.

Кои са неразказаните истории на войната, защо медиите показват едни конфликти, а други избягват, защо воюват хората и възможно ли е да бъде спряна войната – вижте какво разказа Кевин Сайтс пред Десислава Микова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …