сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Казусът с Френската гимназия: Редно ли е достъпът да е с чип или дебитна карта

Казусът с Френската гимназия: Редно ли е достъпът да е с чип или дебитна карта

Френската гимназия в столицата „Алфонс дьо Ламартин“ въвежда нов пропускателен режим, който може да се осъществява по два начина – с магнитни карти, издаването на които ще струва на учениците по 2 лв., и с дебитни карти, които ще бъдат издавани от конкретна банка и ще бъдат безплатни.

Това предизвика недоволството на родители, чиито деца учат в гимназията.

В еМисия България разговаряхме с Младен Чуканов, родител на дете от училището, и Велислава Петрова, бивша възпитаничка на гимнацията.

„Смущаващо бе уведомлението, което синът ми донесе вкъщи, което имаше дълго описание с обяснение за преференциалните условия, които ще получи детето при въвеждането на нов пропусквателен режим, като му се издаде карта към въпросната банка, която участва в партньорство с училището. Следват условията за издаване на картата, а най-отдолу пишеше, че ако родителите изрично не желаят детето да получи подобна карта, ще заплатят себестойността на магнитната карта или чип от 2 лв. Два контрапункта има – нашите клиенти ще влизат безплатно, а другите срещу 2 лв. Потърсих дали това е законова. Направи ми впечатление, че в Конституцията много добре е описано какво е образованието в България – задължително до 16-годишна възраст и безплатно в общинските и държавни училища“, отбеляза Младен Чуканов.

Той посочи, че ще отправи официално запитване до директорката, министъра на образованието дали е законово е според текстовете в Конституцията.

Би Ай Ти разговаря и с директорката на Френската гимназия Емилия Богданова-Иванова.

„Влизането с карта на определена банка е една от възможностите, като идеята на ръководството е била да се предостави на родителите и учениците повече от една възможност. Тази възможност може да решии няколко други странични проблема. Вместо всяко дете да има две различни карти, би могло да има една. Друг голям проблем за нас вече е изплащането на стипендии. Едно е да се изплащат по 50 лв. месечно в училище с 20 отличника, а друго е в училище с 300. Тук целта е била да се намери по-съвременен начин за изплащане на стипендиите.

Тази банка ни подпомогна при изграждане на системата за достъп и единствена ни предостави възможност дебитната карта да бъде съчетана с магнитна за контрол на достъп. Имали сме оферти от други банки, в които се предлагат единствено дебитни карти“, коментира директорката.

Тя подчерта, че водещата идея е сигурността на учениците.

„От думите на директорката рабирам, че обвързването на ученика, които става клиент. Тя обясни, че е важно къде ще се изплащат стипендиите, т.е. ученикът започва се мисли като бъдещ клиент на банката. Иска ми се обаче образованието да остане по-отделено от търговията“, каза Велислава Петрова.

Би Ай Ти се свърза и с банковата институция, откъдето заявиха, че родителите на деца от Френската гимназия, които кажат, че е за нуждите на пропусквателния режим, картата ще бъде издадена безплатна и няма да има финансова тежест за родителите.

„Синът ми има отношение с училището – аз не искам да имам отношение с никаква банка. Това е въпрос на мой избор. По какъв начин ще се оправдае ходенето ми до банката, за да си взема ключ за училището. Това е нонсенс“, категоричен Младен Чуканов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …