вторник , 19 юни 2018
Начало / Код 11-13 / Каузата Кресненско дефиле възможна – гостуват Петко Ковачев и Ивайло Хлебаров

Каузата Кресненско дефиле възможна – гостуват Петко Ковачев и Ивайло Хлебаров

Редица неправителствени организации от България и чужбина изпратиха официална жалба до Европейската комисия във връзка със строителството на автомагистрала „Струма“, част от Трансевропейския коридор 4, което се финансира с европейски средства. Природозащитниците искат от ЕК да разследва нарушенията на европейското законодателство при проекта, което би могло да доведе до сериозни санкции и спиране на финансирането.

Фокус на притесненията им са плановете финалната отсечка на скоростния път да преминава през Кресненското дефиле, което, предупреждават те, би било катастрофално за концентрацията на защитено биоразнообразие в района, част от мрежата „Натура 2000“, както и за самите хора.

Темата в КОД 11-13 дискутираха Петко Ковачев от Института за зелена политика и Ивайло Хлебаров от сдружение „За земята“.

От години се знае за биоразнообразието, на базата на което и ЕК взе решенията да се запази приоритетно дефилето, така че в този смисъл в нашата жалба няма нищо ново, посочи Ковачев.

По думите му целта й е да се „подбутне процесът“, защото от 2011 г., когато се създаде НКСИП, която трябваше да е проектирала и организрала като инвеститор строителството на този участък, те не са направили почти нищо, за да придвижат процеса напред, докато в същото време

са работили в интерес на „пътищарската мафия в България“

На нас ни беше казано директно в един неофициален разговор, че доколкото български строителни фирми не могат да се класират да строят дългия тунел в Кресненското дефиле, те ще направят всичко възможно да няма тунел – и така и се случи, разкри Ковачев.

Той каза, че постоянните рокади на правителства също възпрепятства проекта, и макар да са имали разборателство с ръководството на АПИ, то явно сривовете са на по-виско ниво.

Кресненското дефиле не е ценно само за България, а за цялата европейска природна екосистема и макар притиснато от време и липса на пари, правителството може да се задейства и да убеди ЕК, че ако – понеже до момента няма доказани финансови разчети – става дума за много пари, то може да се намери начин за съфинансиране в разумните срокове, смята Ковачев.

Той изрази и притеснение, че районът на Кресненското дефиле ще последва емблематичения пример на Ябланица, където „магистралата за нула време отнесе местния бизнес“. Ковачев разказа, че техни колеги са предложили идеи за стратегия за развитие на еко туризма в региона – възможност, която обаче ще бъде ликвидирана, ако отсечката от АМ „Струма“ мине оттам.

Според Ивайло Хлебаров има два добри варианта да се реши проблема: чрез изграждането на дълъг тунел, който е законов и одобрен вариант, или чрез изнасянето на целия трафик на изток, което не значи, че ще станат излишни построените до момента отсечки;.

Това дава възможност на местните да ползат сегашния път като местен, докато иначе, поради едностранното движение на магистралата, ще бъде невъзможно и изцяло ще прекъсне връзката с останалия свят, обясни той.

В момента причината за жертвите на пътя, които се дават в дефилето, е увеличеният трафик, каза още Хлебаров.

Вижте какво още казаха двамата еколози във видеото:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …