сряда , 12 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кауза: Рушащата се минерална баня в Овча купел

Кауза: Рушащата се минерална баня в Овча купел

В Би Ай Ти продължаваме да следим случая с полуразрушената сграда на тютюневия склад в Пловдив, както и съдбата на други полуразрушени сгради с културно значение.

В студиото на еМисия България водещият Илия Вълков показа удостоверение, с което телевизията разполага от граждански активисти в Пловдов. Според информацията ни складът е част от ансамбъл сгради, защитени още през 1975 г. През 2000 г. изрична заповед на министъра на културата ги обявява за групова недвижима културна ценност. От 2010 г. насам, когато е издадено удостоверението, няма никакво искане за намеса от страна на собствениците, разказаха пред Би Ай Ти от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Димитър Димитров от Би Ай Ти пък посети друга сграда паметник на културата с подобна съдба, макар рушена единствено от времето – банята в столичния квартал Овча купел.

Той разговаря с Антоанета Салфидж и Галя Дзанато, които са част от група активни граждани, обединени около каузата за възстановяването й.

Димитров разказа и легендата около възникването на банята покрай избликнал преди повече от век минерален извор на мястото, където тогава е имало само пасища. Според историята овчари откриват лечебните свойства на минералната вода, когато виждат, че тя лекува болните им кози. Самата сграда е построена през 1933 г. и работи на пълен капацитет близо половин век, до 80-те години, когато за последно е затворена за ремонт и повече не отваря.

В момента тя е собственост на Министерството на здравеопазването, а опитите на Столичната община да си я върне по съдебен път са се провалили.

От институции, до които са писали, активистите са получили отговори само от МЗ и СО. От оговора на министерството става ясно, че то няма достатъчно средства за реставриране на сградата и гражданите се опасяват, че в един момента тя може да бъде продадена на недобросъвестен бизнесмен. От общината пък са заявили интерес да работят съвместно за възстановяването й.

Салфидж и Дзанато припомниха, че банята е строена с обществени средства и е логично да се ползва от гражданите на столицата. Те допускат, че съответната сума за ремонта може да се събере дори чрез благотворителна кампания, но отбелязват, че никой досега не е направил необходимата оценка.

Чуйте разговора и разберете какви са инициативите, които организират Антоанета Салфидж и Галя Дзанато във връзка и с други бани и сгради у нас:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …