сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кауза: Да почистим плажовете преди лятото

Кауза: Да почистим плажовете преди лятото

За шеста поредна година Surfrider Foundation Sofia организира почистване на българското Черноморие, като тази година усилията ще бъдат насочени към плажа Шкорпиловци – на 16 април.

За инициативата разказа в еМисия България един от организаторите Димитър Атанасов, който е родом от Южното Черноморие и приема присърце каузата.

По думите му от средата на март нататък почиствания има навсякъде и всеки може да се включи, като не се изисква нищо, освен време и желание.

„Родихме се лятото на 2010 г., като по този начин лично за себе си аз намерих отново връзката с морето. Намерих съмишленици в Европа, които вече от 25 години връщат жеста на морето с доброволен труд по този начин“, разказа Атанасов.

По думите му е било въпрос на много кратко време да организира група от ентусиасти около себе си, които правят това в свободното си време. На много места броят им се увеличава и се включват дори чужденци.

Опитваме се всяка година да покриваме различни локации – има такива, които са се променили чувствително, но и такива, които бълват все повече и повече боклуци, обяснява Атанасов.

Според него едни от най-засегнатите плажове у нас са дивите, които нямат концесионери.

Атанасов разказа и за инициатива им, свързана с един големите замърсители – пластмасата и найлоновите торбички, и създаването на алтернатива – платнени торбички, чийто дизайн е уникален и е дело на различни артисти, които са рисували доброволно за каузата.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …