вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Катя Ковачева: „Шапка му свалям на този живот, задето ме научи на всичко”

Катя Ковачева: „Шапка му свалям на този живот, задето ме научи на всичко”

Катя Ковачева е бизнесдама, която сяда да пише книга след един сън. Книгата носи заглавието: „Шапка му свалям на този живот, задето ме научи на всичко”. За това как една жена без опит в писането решава да издаде книга разказа авторката Катя Ковачева в предаването еМисия България.

„През цялото време докато писах ми помагаше Маги Гигова. Изникваха най-различни заглавия. Книгата е моя, избрах най-дългото заглавие. Няма никакво съмнение, че става въпрос за живот“, разказа Ковачева.

Тя сподели и как е дошла идеята за книгата. „Тя е въпрос на един мой сън. Събудих се една сутрин. Аз по принцип не сънувам или не си спомням какво съм сънувала. Бях с червена дълга рокля и подарявах книгата на всички мои приятели. Чудих се как ще стане, защото аз не съм писател. Исках да погледна отстрани на моя живот. Исках да подаря част от моя живот на близки и приятели“, спомни си първите стъпки авторката.

Бизнесдамата е убедена, че животът на всеки човек е подарен и Бог дава път, по който всеки трябва да върви. „Всеки има моменти, в които сърцето бие много силно и си казва, че не може да продължи напред. Въпросът е да продължите в такива моменти. Когато имаш примерът на хората преди теб и искаш да го дадеш на хората след теб, намираш сила. Когато човек има волята, характера и смисъла, той никога не се отказва“, категорична е бизнесдамата.

„Аз нямах представа как ще се случат нещата. След като книгата беше факт, решихме, че за всяка глава ще има нещо много лично и провокативно като илюстрация. Към книгата има и картини, които са цветни и са част от душата ми. Правя всичко това за мое лично удовлетворение, влизам в детайли, защото ми харесва, а не защото трябва“, обясни Катя Ковачева за илюстрациите към книгата.

Тя каза, че за написването й е помогнал характерът й, защото не обича да се предава. „Тази книга се написа много леко. Ценното е, че няма нито една дума, която да е художествена измислица. Тя няма стойността на художествена литература с особена тежест на опитен писател, но има тежестта на книга на писател, който е много откровен. Най-силното е всичко онова, което съм научила от моите родители и от моя баща“, подчерта Ковачева.

Тя сподели, че е осиновена, но осиновителите й са й дали цялата любов, възможности и образование и всичко необходимо, за да бъде човекът, който е днес. „Във всеки момент си задавам въпроса как би постъпил баща ми – Стоян Цоков. Бог ми е дал нотка на това да обичам да се занимавам с неща, които са провокативни. Направих филм, посветен на баща ми. Той е за моите деца и за неговите приятели“, каза още писателката.

Тя сподели, че очите на децата й и техният поглед й вдъхнал сили, когато й е било най-тежко и трудно в живота. „Това очакване в тях, че ще се справя, дава тази сила, която човек не очаква, че има. Въпросът за това да успееш е въпрос на лична отговорност. Любовта е силата за всичко – в работата, ежедневието, във всичко“, убедена е бизнесдамата.

Представянето на книгата ще бъде на 8 ноември в дома на виното на бул. „Цар Борис III”.

Чуйте целия разговор с Катя Ковачева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …