вторник , 17 юли 2018
Начало / Спорно за спорта / Катрин Тасева – младата надежда на художествената ни гимнастика

Катрин Тасева – младата надежда на художествената ни гимнастика

Тя влиза в залата по художествена гимнастика едва на 3 години. Споделя, че е запленена от грацията на по-големите гимнастички, които играят с лента. Мечтае един да е като тях. Не само го постига, но надскача детската си целта в пъти. 15 години след първото стъпване на терена, Катрин Тасева е новата вице-европейска шампионка на лента.

„Много ударно стартирах сезона – неочаквано така да се харесат композициите ми и цялото ми присъствие на терена. Не съм го очаквала, но съм много щастлива и страшно мотивирана от успехите, които постигнах“, споделя гимнастичката Катрин Тасева.

Успехите в цифри за едва един полусезон изглеждат така – 10 медала, от които 1 златен на прочувствената топка, 4 сребърни и 5 бронзови отличия. Всеки един – скъп и изстрадан, плод на дългогодишен труд и много дисциплина.

„Цената е много висока. Страшно много се трудя в залата, много усилия ми коства и наистина много се влага в нас и ние трябва да покажем, че можем и че си струва“, споделя гимнастичката.
„Аз винаги съм очаквала от Катрин много, защото винаги съм забелязвала от съвсем малка нейния талант. Тя беше като така един нешлифован диамант, който наистина, като се захване човек да работи, си струва“, разказва Бранимира Маркова.
Не всичко обаче винаги е било успехи и блясък. За да стигне дотук, Катрин преминава през множество трудности. Като най-големи препятствия определя две събития в живота си.

„Трудно е, когато се отделяш от семейството, от близките си хора, местиш се на друго място заради кариерата, заради спорта, искаш да се развиваш. Това може би ми е било един от трудните моменти. Също така ми беше трудно смяната на клуба преди една година, защото това също е неприятен момент, когато изобщо се стигне до това“, посочи Тасева.

Тази година наистина се оказва преломна за Катрин. Златното ни момиче подобрява Не само играта си, но усилено се бори и със собствения си характер. А в тази нелека за всеки състезател задача неотменно до нея е треньорката й и главен мениджър на Бранимира Маркова.

„Тя беше съвсем малка, когато започна, когато дойде в София, беше едно много талантливо и много своенравно дете. Разбира се, има голям растеж, както като състезател, така и със собствения си характер. Аз много я обичам и съм много спокоен човек, но ако някой може да ме изкара извън нерви, това е Катрин“, разказва с усмивка треньорката.

„Боря се с това, че не съм търпелива. Нетъпрелива съм и искам всичко да стане веднага на момента, а то няма как да се получи, иска работа, потоянство, много тренировки, а аз искам веднага да стане“, споделя за трудностите гимнастичката.

Тя добавя, че в живота не изразява много емоцията си. „Малко съм студена и наистина не показвам емоции, но пък за сметка на това на терена музиката, когато пуснат я усещам и я изразявам“, разказва Катрин.

В най-трудните моменти Катрин се обръща не към кого да е, а към съперничката си на терена Невяна Владинова. Двете са най-добри приятелки и колкото и невероятно да звучи обичта им е напълно искрена.

А първата най-близка мечта е двете да се държат за ръце и на стълбичката на световното първенство през септември тази година. Усилената подготовка за него започва едва след седмица. Предстоят промени в съчетанията и още много труд. За изненада на всички Катрин ще запази композицията си на обръч. Съчетанието й с бухалки обаче ще бъде ново.

„Аз съм на мнение, че човек, когато се труди и когато работи честно, най-вече честно, всичко му се връща. Заплаща му се за труда“, убедена е спортистката.

Вижте целия разговор с Катрин Тасева в следващото видео:

Вижте също

Франция на Дидие Дешан с втори шанс за трофей. Сблъсъци между фенове и полиция на Шанс-Елизе

Две години след поражението във финала на домашна сцена на Европейското Франция отново ще играе …