четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Катерина Хапсали за умението на гърците да живеят алчно между покрусата и възторга

Катерина Хапсали за умението на гърците да живеят алчно между покрусата и възторга

Гъркът празнува живота всеки ден, а точната дума за гръцкото щастие и блаженство е хедонизъм.

Това сподели журналистката Катерина Хапсали, автор на романа „Гръцко кафе“, който е базиран донякъде и на собствения й живот. С нея в еМисия България разговаряхме за умението да се наслаждаваш на живота и да живееш алчно, както го правят гърците.

Според нея много от стереотипните представи за тях, наложени от литературата и киното, са верни, ала все пак в живота им „не всичко е „Ясу, паликари“.

Те са страхотни хедонисти, обаче могат да бъдат и много кахърни, но се борят с това именно чрез веселието и не знам дали друга нация го умее до такава степен, обяснява писателката, която има роднини в Гърция по линия на покойния си съпруг.

Тя припомни и култовата сцена от филма „Зорба гъркът“ на режисьора Михалис Какоянис (по романа на Никос Казандзакис „Алексис Зорбас“), в която главните герои, загубили всичко, извиват страстен танц над покрусата и разрушението.

Хапсали разказа как много пъти с нейни роднини в Гърция са разговаряли за кризата, за това колко е трудна ситуацията в страната, но в следващия момент някой винаги казва – стига сме се оплаквали, хайде да пием по едно узо – „и се почва“.

В същото време ние казваме „Много хубаво не е на хубаво“, отбеляза пък за българите тя. Според нея нещата при нас са много по-сложни, но оплаквайки се от живота, ние трудно бихме затанцували след това.

За писателката тази тотална разлика в манталитета на толкова близки балкански народи, които все пак имат и много общо, е свързана с националното самочувствие. Тази национална гордост никога не ги напуска и им помага да се вдигнат в най-тежките моменти, отбелязва тя.

В същото време не бива да забравяме, че една от най-преиздаваните книги в Гърция е именно „Нещастието да си грък“ на Никос Диму, напомни Катерина Хапсали, като напълно се съгласи със застъпената в книгата теза, че гърците живеят в постоянна шизофреничност между покрусата и възторга.

Според писателката тъгата по славното миналото, съзнанието, че гърците вече не представляват онази културна и откривателска сила от древността, с която толкова се гордеят, са източник и на един от най-големите им комплекси днес.

Кои са неизменните символи на гръцкото блаженство и кои – фрустрациите на съвременния грък, защо кафенетата в Гърция никога не са празни и как хората там съумяват да опазят културното си наследство – чуйте в целия разговор с Катерина Хапсали:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …