петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Къщата музей на поета Пейо Яворов остава затворена и опасна за посетители

Къщата музей на поета Пейо Яворов остава затворена и опасна за посетители

Къщата музей на поета Пейо Яворов на столичната ул. „Георги С. Раковски“ остава затворена и опасна за посетители. Въпреки че тя бе ремонтирана от собственика си в началото на месец май и отворена в Нощта на музеите, се оказва, че конструкцията на имота още тогава е била опасна.

Колегата ни Божидар Николов разговаря с Пламен Георгиев-Крайски, директор на Националния литературен музей.

„Къщата не беше отворена, а беше направен ремонт на фасадата след желанието на собствениците“, уточни Крайски и допълни, че са били осъществени 2 срещи с министър Вежди Рашидов, текат преговори и се очаква собствеността на къщата дасе върне отново на държавата.

Самият той посочи, че едва ли има конструктивно влошаване на къшата, но тя все пак е стара, на 120 години.

По думите му според план за укрепване на вътрешното пространство на сградата се предвижда да се излеят нови вътрешни колони и плочи.

Директорът на Националния литературен музей допусна, че при подобна реконструкция помещенията биха станали с 10 см по-тесни, но това няма да е проблем, защото къщата ще се подсили, а от музея пък имат готовност за нова експозиция.

„Домът на Яворов живее, независимо проблемите“, подчерта той и допълни, че, за съжаление, редица паметници на културата са имат подобна съдба.

Вижте в следващото видео и разговор с Явора Стоилова, наследничка на поета.

„Животът ми премина в сянката на музея на Яворов, някак между два дома.. Щом фасадата бе оправена, може би това е добро начало, нядявам се на бързо решение на въпроса, защото иначе къщата може да падне“, каза тя и подчерта, че опасност за посетителите имо, но и за нашата памет също.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …