понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Карикатуристът Валекс: Диктатурата произвежда талантливи Езоповци

Карикатуристът Валекс: Диктатурата произвежда талантливи Езоповци

България е сред седемте най-добри нации в карикатурата, убеден е известният ни карикатурист Валери Александров-Валекс, с когото разговаряхме в еМисия България по повод днешния Ден на шегата – 1 април.

Според него до голяма степен обяснението за това е животът в диктатура. „Който е минал през нея, става Езоп, започва да говори иносказателно и завоалирано, за да каже нещо“.

По думите му обаче и днес в повечето медии у нас има цензура и автоцензура (в зависимост от собственика), налага се да се правят вътрешни компромиси и много неща се спестяват.

Александров призна, че самият той е имал случаи, в които си е налагал ограничения по време на работата му за определени медии. „В зората на прехода обаче имаше много вестници и там нямах проблеми“, спомня си той.

„Изобщо сам се регулирам, за да е естетично и да не уронвам престижа на човека“, добавя карикатуристът.

Валери Александров-Валекс напомня също, че в момента в провинцията няма вестници с карикатури, а в София се броят на пръсти тези, които имат на щат собствен карикатурист.
Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …