петък , 28 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Карикатуристът Ивайло Нинов с по-различен поглед към президентската институция
NINOV картинка

Карикатуристът Ивайло Нинов с по-различен поглед към президентската институция

В разгара на предизборната кампания карикатуристът Ивайло Нинов предлага един по-различен поглед към президентската институция чрез изложбата си „Президенти или каре аса в карикатури“. Тя е подредена на ул. „Шейново“ 2 в София.

Изложбата ни припомня с усмивка исторически сюжети от последните 25 години, през които сме имали четирима президенти.

Според Нинов историята на Президентството е изключително интересна. „Просто в тези карикатури са описани човешки черти, характерни откак свят светува. Те не са нещо моментно“, казва художникът.

Изкуството на карикатурата няма дълъг живот, а работата на карикатуриста често е неблагодарна, смята още карикатуристът, според когото българските политици все още не са се научили да я ценят.

Разбира се, има и изключения. „Жельо Желев имаше много европейско отношение към карикатурата, към сатирата. Той е много интелигентен човек“, отбелязва Нинов.

Най-много карикатури той е правил на президента Георги Първанов, а най-труден за рисуване намира сегашният президент Росен Плевнелиев.

„Винаги много се мъча, като го рисувам, а е с толкова характерни черти. Човек, като го види, веднага вижда характерните неща и си казва: ох, този веднага ще го нарисувам. Ама не е така.“

Вижте също

telk

Отново напрежение в ТЕЛК-овете – кой носи отговорност за хаоса и има ли решение на проблемите

И децата у нас знаят, че в системата на ТЕЛК-овете има гигантски проблем, който носи …