сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Капка Тодорова за това как една измислена история става „новина“

Капка Тодорова за това как една измислена история става „новина“

Как се преиначават новини? За пътя на една измислена тийнейджърска история до зловеща „новина“, успяла да обтегне дори отношенията между Берлин и Москва, разказа кореспондентът на „24 часа“ в Берлин Капка Тодорова.

Поводът за разговора по еМисия България стана и статията, която тя написа по темата. Става дума за разпространилата се по интернет лъжа за руското момиче в Германия, което уж било отвлечено и изнасилвано от бежанци, за което пък после жестоко отмъстили руснаци.

Момичето е имало лош успех, притеснило се е да се прибере, скрило се е при свой приятел, а след това си измислило тази история за оправдание, припомня Тодорова. Въпреки това се наложи полицията в Берлин да излиза с опровержения, а пък руският външен министър да иска обяснения, наричайки момичето „нашата Лиза“.

Журналистката разказа, че измислената история е била подета първо от сайтове, списвани от т.нар. германски руснаци в страната (преселници от Русия и Казахстан с германски корени).

Става дума за капсулирана група, която държи силна връзка с родината си, не се чувства достатъчно приета в Германия и е лесно манипулируема, обяснява Тодорова, според която във всичко това роля има хибридната война, водена от Кремъл.

Тя напомня, че руските германци също са дошли като бежанци и подозира, че става дума и за такъв вид противопоставяне – „стари срещу нови бежанци“.

Какъв е правилният начин да се процедира с такива „новини“, които светкавично се разпространяват в Мрежата, където няма контрол и чистота на информацията – вижте какво каза Капка Тодорова във видеото.

„Всеки отделно да забави малко темпото, да не прави веднага цяло полицейско разследване“, препоръчва все пак журналистът.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …