вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Капка Тодорова за новия закон за бежанците и имигрантите в Германия

Капка Тодорова за новия закон за бежанците и имигрантите в Германия

Германският Бундестаг прие нов закон за бежанците и имигрантите, който предвижда различни мерки и методи за тяхната интеграция. Тези, които нямат работа, ще трябва да посещават 600 часа уроци по немски и още 100 часа по културна ориентация, след което ще трябва да държат тест “Живот в Германия”.

Идеята е всички те да имат достъп до работния пазар, като правителството обещава 100 хил. нови работни места. Законът, който предвижда първо да бъдат наемани на работа германци или граждани на държави членки на ЕС, ще бъде отменен за три години.

Ефектът от прилагането на този закон е сериозен тест и за правителството на канцлера Ангела Меркел, след като миналата година тя отвори границите на страната за бежанци.

За новия закон в еМисия България разговаряхме с журналиста Капка Тодорова, която напомни, че той се обсъжда отдавна, като идеята му е да отговори на сегашната реалност – над 1 млн. новодошли, чиято интеграция и достъп до пазара на труда трябва да бъде улеснена. Тя припомни и за многото спорове, с които е бил обграден до представянето му миналата седмица.

Германия е изправена пред парламентарни избори и всяка партия се опитва да действа с оглед на очакванията на електората си, а не далновидно ц цел решаване на този проблем, отбеляза тя. Според мнозина, за да реши един проблем, въпросният закон създава редица нови.

Тодорова разказа, че има млади хора сред бежанците и имигрантите, които от месеци стоят безработни, като междувременно се увеличава престъпността. Има и хора с високо образование и перфектен английски, които също от месеци и дори години не могат да намерят работа. По думите й се получава сблъсък и с немалкото трайно безработните в Германия.

Сред критиките на закона са също, че той ограничава правото на достъп на децата до образование.

Чуйте целия коментар на журналиста Капка Тодорова:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …