сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Капка Тодорова: Тереза Мей и Ангела Меркел ще обсъждат Брекзит, Турция, сигурността и бежанската криза

Капка Тодорова: Тереза Мей и Ангела Меркел ще обсъждат Брекзит, Турция, сигурността и бежанската криза

Тереза Мей пристига в Берлин за разговори с геманския канцлер Ангела Меркел. Ще бъдат обсъдени общи действия срещу тероризма, бежанската криза и Брекзит. Срещата е определена за 18.30 българско време.

„Най-важното е да се отбележи, че това е първата среща на Тереза Мей с лидер на ЕС. По-интересното е, че преди да дойде да разговаря с нея, тя говори с полската си колежка, тъй като във Великобритания живеят близо милион полски граждани“, коментира журналистът Капка Тодорова от Берлин.

Основната тема на разговорите между Тереза Мей и Ангела Меркел ще бъде Брекзит и как ще се случат нещата около излизането на Великобритания от ЕС. По думите на Тодорова, германските политици са на мнение, че след като е взето решение с референдум, няма как то да бъде отменено.

„Може би задачата й е да подготви почвата и да се разберат как могат да запазят отношенията между двете страни. Друга много важна тема е тази за сигурността. Не е ясно, напускайки ЕС, каква ще е отговорността на Великобритания“, обясни Капка Тодорова.

В тази световна обстановка Великобритания е основен партньор в обсъждането на важните теми. Положението в Турция и бежанската криза също са сред въпросите, които ще бъдат обсъдени по време на срещата.

„Догодина в Германия са парламентарните избори. Ако разчитат на неофициални договорки, не е ясно кой ще бъде на власт след година. Дали може да се разчита на лични договорки или ще има непрекъснато промени и совалки, това също предстои да видим“, обясни Тодорова.

Тя припомни и че германският канцлер Ангела Меркел беше един от политиците в ЕС, които призоваваха за по-умерено отношение и да не се оказва натиск по темата с излизането на Великобритания от ЕС, тъй като тя е сериозен партньор.

Вижте целия анализ за предстоящата среща на Капка Тодорова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …