вторник , 25 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Капка Тодорова: Ердоган си играе на обиден с Европа
TURKEY картинка

Капка Тодорова: Ердоган си играе на обиден с Европа

Топката в момента е в германския канцлер Ангела Меркел, тъй като по закон правителството в Германия трябва да реши дали срещу германския сатирик Ян Бьомерман може да започне процес.

Това коментира за еМисия България журналистът Капка Тодорова по повод новината, че турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е подал жалба в град Майнц срещу Бьомерман, който го осмя в стихотворение по националната телевизия.

Последните новини са, че сатирикът е поставен под полицейска закрила, т.е. срещу него има заплахи, преценени като достатъчно сериозни, отбеляза Тодорова.

От друга страна, самите журналисти на канала Це Де Еф са започнали протести, настоявайки ръководството да върне обратно в архива на телевизията записа на сатиричното предаване, което то изтри преди две седмици.

В действителност германското законодателство предвижда възможността за процес и наказание заради обида на държавно лице от чужда държава. Тънкият момент тук е, че за това е нужно одобрението на Меркел, отбелязва журналистката.

„Канцлерът е в неудобна ситуация – от една страна е предизвикана да нарушава изконни европейски ценности, от друга – ако не удовлетвори исканията на Ердоган, това може да доведе дори до провал на трудно постигнатите споразумения между Турция и ЕС за бежанците.

Има огромен натиск от страна на Ердоган и Турция върху германските институции, връчвани са протестни ноти, многократно е привикван германския посланик, има откази за достъп на германски журналисти, организирани протести пред Це Де Еф и т.н.“, коментира Тодорова.

Според нея всичко започва да прилича на игра от страна на турския президент. „Той сякаш иска да види докъде може да стигне като господар на ситуацията. Реверансите, които ЕС му направи, започват явно да се плащат“.

По думите на журналиста в германското общество също има разделение по въпроса, като някои, вкл. колеги на Бьомерман, смятат, че сатирикът Ян Бьомерман е нарушил добрия тон.

Чуйте целия коментар на Капка Тодорова:

Вижте също

ndk

Сагата НДК – епизод пореден

Отново в дневното меню – Супа Борш…ош или как се развива кашата с Националния дворец …