петък , 22 юни 2018
Начало / Код 11-13 / Капаните в сезона на почивките и как да се предпазим от тях

Капаните в сезона на почивките и как да се предпазим от тях

Основното нарушение, за което обикновено биваме сигнализирани, е разминаването на място с онова, което е било оферирано онлайн и чрез туроператор, каза за КОД 11-13 председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов във връзка с възможните проблеми през настоящия почивен сезон.

Той спомена също за различните ходове, които търговци използват, за да възпрепятстват правото на отказ от услуга или стока, несвоевременното възстановяване на парите и др.

В изминалите периоди популярно е било и друго оплакване – предоставяне на туристически услуги в некатегоризирани обекти, като по думите му в момента проблемът е значително ограничен.

Маргаритов открои като проблем и т.нар. апарт-хотели, при които е трудно да се установи дали там действително се осъществява туристическа услуга или мястото се преотстъпва на познати и роднини. Забелязваме, че през последните сезони се развива т.нар туризъм в домашни условия, каза той.

Що се отнася до ол-инклузива, експертът напомни, че у нас функционира Наредбата за категоризация, която предвижда минималните изисквания към този тип услуга и какво точно вклюва тя.

Според проверките и наблюденията на комисията в началото на летния сезон хотелиерите и ресторантьорите са по-скоро на нивото, което очакват клиентите, но към края на сезона започва едно „отпускане“.

Всеки турист трябва да получи по един и същ начин онова, за което си е платил, категоричен бе Маргаритов.

Що се отнася до обратната връзка, този път решихме да не отваряме временни офиси, а да използваме брандирани телефонни кабини, разположени на най-комуникативните места във всички курорти, които работят денонощно и ви свързат с най-близкия екип, който да може да реагира, съобщи експертът.

За какви други проблемни стоки и услуги трябва да внимаваме и какво можем да направим при проблем – чуйте целия разговор:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …