сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Капанът Копривщица – какво реши Общинският съвет и кое взриви общественото мнение

Капанът Копривщица – какво реши Общинският съвет и кое взриви общественото мнение

Бизнесменът Радослав Йовков и председателят на Общинския съвет в Копривщица д-р Рашко Христов са първите гости в студиото на „Просто Диков“ и коментираха скандала. Преди началото на разговора обаче Диков прочете мнението на Бойко Борисов, публикувано във Фейсбук. В предаването ще чуете и какво е мнението на президента Румен Радев по казуса, а във втората част на разговора се включи и кметът на Копривщица Генчо Герданов.

„Копривщица не е имала общ устройствен план през последните години. Развивала се е по план от 1987 г. Започнала е процедура за общ устройствен план“, разказа предисторията д-р Рашко Христов.
Диков показа и черно на бяло решението на Общинския съвет, което взриви общественото мнение и прочете какво казва законът за недвижимите културно-исторически ценности и археологическите резервати. Той прочете и писмо на Министерството на културата по въпроса.

„Ако действително не се беше разразил този тайфун, в който и нашите реакции може би са били недостатъчно адекватни, щеше да се види и решенията на комисиите, и цялата процедура. Копривщица е жив град с живи хора“, подчерта Христов.

Радослав Йовков обясни, че става въпрос за „забележки“ и „предложения“ и се касае за „думи“, а не за „статут“. Двамата обясниха и на картата на града къде е застроената част на града от 1987 г. и промените през последните 30 години, които са минимални. В този Общ устройствен план е заложена една безумна идея и тя е се развива техния общ устройствен план на база демографска прогноза, в която твърдят, че след 30 години градът ще бъде 1500 човека“, заяви Христов.

Те коментираха и кое точно се нарича охранителна зона като показаха на картата какво представлява тя. „В нея почти нищо не може да се прави, освен да се обработва земята. Предлага се тя да отпадне, защото е приета с протокол от 2008 г. и процедурата не е довършена. Тази зона до сега не е завършена. Поводът да се поиска отпадането или прецизирането й е, че много хора, които притежават имоти, са поискали общият устройствен план да влязат имотите им. 30 години невъзможност да се вкарат много имоти в регулация, принуди хората в дворовете си да делят парцели и да строя по 2-3 къщи за децата си“, обясни Христов.

Радослав Йовков разказа, че се занимава с дърводобив, мляко, месопреработка и други видове бизнес. Той обясни подробно какви са били стъпките по проекта му за козефермите.

„Целите сплетни бяха плод на една група хубавци, които и до ден днешен доказват, че могат да се ползват субсидии с незаконни сгради“, подчерта Йовков, който е бил и член на партия ГЕРБ. „Нека Бойко Борисов дойде, за да може да видим аз с какво уроних престижа на партията. Никога не съм бил председател на местната структура на партия ГЕРБ“, призова Йовков. Той призова и гражданите на Копривщица да се поинтересуват кои техни имоти попадат в охранителната зона.

„Ако останат безучастни, единственото, което ще могат да правят след това новият общ устройствен план влезе в сила, е да се разхождат заедно с кучета, кози и магарета. Не искам да купувам, не искам да оправям мои имоти. Не съм против – нека има охранителна зона, но да бъде регулирана и съобразена с развитието на града“, заяви Йовков и добави: „Никога и никъде не съм искал в старата градска част да се бута и разваля“.

Във втората част на разговора Йовков разказа, че кметът на Копривщица е публикувал на страницата на общината предложения, докато тече обсъждането на Общия устройствен план, да бъдат правени предложения за инвестиции.

„Над 8 милиона съм вложил в град Копривщица. 54 проверки ми направиха за една година и половина по линия на горите, след като Бойко Борисов заяви, че съм мошеник. Ако сме имали проблем, би трябвало до сега да са ми отнели лиценза. А той е в офиса“, подчерта той.

„Предложих и не настоявам от началото на стадиона, да мине през събора и да отиде в терен, в който има учреден имот за ски писта. Има две предложения в този план – и от друга група инвеститори, които също приветствам. Тяхната идея е за друго място на ски писта“, заяви инвеститорът и посочи на картата на града какво е предложението му.

„След като населението на този град и ръководството на общината в името на кмета, не е узряло за такава инвестиция, го слагам във фризера. Нека направят един местен референдум, защото тази инвестиция бих я направил само с широка обществена подкрепа“, подчерта Йовков.

Той заяви, че не желае да бъде сравняван с кметове от северозапада като намекна за кмета на Галиче Ценко Чоков. По думите му, най-големият проблем е, че няма експертно ниво, а махленско „фейсбукско“ управление.

Кметът на Копривщица Генчо Герданов се включи по телефона в предаването „Просто Диков“ и също коментира темата. По думите му, решението е отменено. „Инвестиционното намерение дойде от 10 дни. Името на Йовков не съм го употребил никъде в тези истории, които се случиха през последните дни. Аз не съм търсил нито една институция“, подчерта Герданов. Той коментира и дали е възложил поръчка на фирма на брат си.

Телефонният разговор прерасна в скандал между кмета и гостите в студиото на „Просто Диков“. Вижте какво си казаха участниците в разговора в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …