петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кандидатът за вицепрезидент Минчо Спасов: Корупцията и съдебната система са основният проблем

Кандидатът за вицепрезидент Минчо Спасов: Корупцията и съдебната система са основният проблем

Учудвам се как загадката около избора на кандидат-президент на ГЕРБ занимава медиите, чух дори, че щели да го излъчат, след като спечелят изборите. Така, с иронична шега, започна разговора си с Полина Паунова в Би Ай Ти Минчо Спасов (НДСВ), кандидат за вицепрезидент на издигнатата за президент председателка на „Движение 21“ Татяна Дончева.

Кандидатите не бива да бъдат „посочвани“, а ние не сме, подчерта той.

Спасов определи корупцията като основният проблем пред кандидат-президентската им двойка, а инструментът за борба с нея по думите му може да бъде само работеща съдебна система.

Управляващите у нас систематично разрушават белите й кръвни телца, на ключови постове се издигат най-ограничените и манипулируеми личности, което демотивира качествените хора в системата, коментира той.

Спасов лансира отново и идеята главният прокурор да се назначава и уволнява от президента, тъй като в нормалните страни, по думите му, именно държавният глава е натоварен с отговорността за правосъдието и сигурността.

Съдът защитава истината, а не държавата, прокуратурата защитава държавата, посочи той.

Минчо Спасов определи още днешна България като премиерска република, в която министър-председателят си избира и тримата големи в съдебната система. Коментира с конкретни примери и фалшификациите в миналите избори.

На въпрос не се ли съсредоточават всички кандидати в ролята на Бойко Борисов и не са ли слаби за пряк сблъсък с него, той отвърна с поговорка: че не е важен размерът на кучето в битката, а на битката в кучето. Ние сме бивши коалиционни партньори и с БСП, и с ДПС, но сключихме коалиционно споразумение, докато досегашните са във фактическа коалиция без да я обявяват, посочи още той.

Що се отнася до предстоящия заедно с изборите за президент референдум, кандидатът за вицепрезидент заяви, че коалицията им ще го подкрепи в частта за задължителното гласуване, тъй като предвидената санкция според него (изличаване от избирателните списъци) е със съмнителна конституцонност.

Чуйте целия разговор с Минчо Спасов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …