понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Кънчо Стойчев: Номинацията на Кристалина Георгиева за ООН бе предателство

Кънчо Стойчев: Номинацията на Кристалина Георгиева за ООН бе предателство

Това не е поредният политически гаф, каквито всеки ден се случват в България, тук се свързваме с историческата категория – предателство. Всеки народ е чувствителен към предателството, а тук бе предадена българската държавност.

Така социологът Кънчо Стойчев коментира решението на правителството да оттегли подкрепата си за Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, и да издигне кандидатурата на еврокомисаря Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, дни преди решаващото гласуване за ръководния пост в организацията.

„Този път грешката на Борисов няма да бъде простена, защото не е обикновената политическа грешка или безобразие. Накърнени са устоите на вярата, че сме българи и че можем да се държим по достоен начин. Какво направи той? Нахвърли се върху предишните – „не съм ги аз избирал“, започна да обижда на комунист, а той какъв е, Кристалина каква е, Цецка Цачева каква е?! Това са безумия и безобразия и хората го усещат и разбират. Той изкара дори Бокова виновна за провала на Георгиева, при все че Георгиева е спусната по безобразен начин с парашут“, категоричен е Кънчо Стойчев.

По думите му има натиск и заиграване с външен фактор, наложил подобно решение на премиера.

„Това е безумната идея на Меркел, че може Европейската народна партия да се включи в тази битка. Но това е смешно, защото ООН е създадена, за да не може Германия повече да се разпорежда със световните дела след войната. Идеята тук е, че не руснаците ще попречат, а самите американци никога няма да се съгласят германците да определят политиката на ООН“, подчерта още Кънчо Стойчев.

Той отбеляза още, че не е било възможно по начало да има едновременно двама българи на ръководните постове в световните организации ЮНЕСКО и ООН.

„Това е уникално петно. Не сме се излагали така пред чужденците никога“, каза социологът и допълни, че с този си избор да смени номинираната Бокова с Кристалина Гергиева премиерът ще бъде запомнен от историята.

Вижте във видеото целия коментар на Кънчо Стойчев, както и фрагменти от интервюто на Кристалина Георгиева за Ралица Василева след изслушването ѝ пред ООН в понеделник:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Намерихте кой да интервюирате…