сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Канада се отваря за още имигранти и бежанци през 2016 г. Кои са промените

Канада се отваря за още имигранти и бежанци през 2016 г. Кои са промените

Канада планира да увеличи броя на имигрантите тази година, поставяйки специален акцент върху събирането на семейства.

За промените, предприети от новото правителство на премиера Джъстин Трюдо, разговаряхме в еМисия България с журналиста от Максим Божилов в. „Български хоризонти“.

Очаква се на 15 март да се задейства системата „електронно разрешение за пътуване“, която ще засегне и българските граждани, които имат американска редовна виза или които са били в Канада през последните 10 години.

Става дума за краткосрочни пътувания до държави, които нямат визов режим с Канада. Ще се изисква предварителна регистрация преди пътуването.

Сред важните мерки, обявени от министъра на имиграцията, бежанците и гражданството Джон Маккалъм при публикуването на годишния доклад на федералното правителство, са и увеличаването на общия брой на имигрантите в страната – между 280 и 305 хил. до края на 2016 г.

Кабинетът обеща да приеме и нови 25 хил. бежанци от Сирия към същия брой до края на февруари – т.е. общо 50 хил. до края на годината.

Канада направи нещо, което други, за съжаление, не могат да направят – изнесе имиграционните си служители в арабските държави, като Йордания, Сирия и Ливан, където има най-много сирийски бежанци, и на място обработваше исканията им да пристигнат в Канада, така че да няма струпване на нейна територия, разказа Божилов.

Друга важна промяна е фокусът върху събирането на семействата. Досегашните ограничения от до 5000 събирания на година е премахнато, а възрастта на децата, които могат да се съберат с родителите си, е вдигната от 19 на 22 г.

На въпрос прави ли страната разграничение между бежанци и икономически имигранти, журналистът напомни, че Канада е имигрантска държава, като значителна част от населението й са именно икономическите имигранти. Само за 2014 г. например са приети 216 хил. икономически имигранти, като се търсят обаче хора с определени специалности и дипломи.
Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …