петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Канада изпраща мисия в България преди да реши да отпадне ли визовият режим

Канада изпраща мисия в България преди да реши да отпадне ли визовият режим

България и Румъния преговаряха с Канада в Брюксел за отпадането на визовия режим. Разговорите се водят с посредничеството на Европейската комисия. Четиристранната среща е под домакинството на комисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, обяси в предаването еМисия България по Би Ай Ти колегата Йовка Димитрова в директно включване от Брюксел.

Тя анализира ситуацията с преговорите, които текат за отпадането на визовия режим за Канада. България и Румъния предупредиха, че няма да ратифицират споразумението между ЕС и Канада за свободна търговия, ако българските и румънските граждани не започнат да пътуват без визи до страната, както това правят останалите европейски граждани.

ЕК обаче не желае проблемът да се обвързва с договореното от нея търговско споразумение с канадците. Комисията си е поставила за цел да подпише споразумението с Канада още на 27 октомври, посочи Йовка Димитрова. Тя обясни, че ще бъде невъзможно то да влезе в сила веднага, ако България и Румъния наложат вето.

Очаква се в София да пристигне мисия с канадски експерти, които ще се запознаят на място с издаването на документи. Те искат да видят и какъв е напредъкът на България с интегрирането на ромите и как се справяме с борбата с корупцията.

През октомври Канада ще обяви срокове, в които може да се очаква облекчаване, а после и сваляне на визовия режим. Ще постави и условия за България, които страната трябва да изпълни.

Що се отнася до САЩ, според Димитрова, няма никакви надежди за напредък преди избирането на новия президент и докато новите сенатори не седнат в креслата си.
Вижте пълния анализ на Йовка Димитрова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …