петък , 31 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Кампанията „Паметни жени“ напомня за българките, воювали за равни права
JENI картинка

Кампанията „Паметни жени“ напомня за българките, воювали за равни права

В месеца на жената стартира кампанията „Паметни жени” – за постиженията на жени, борили се за утвърждаването на гражданските и политически права на жените в България. Кои българки и от кои сфери на живота вече са получили признание от историята, разказаха в студиото на еМисия България Светла Баева от Български Хелзинкски комитет и доц. Красимира Даскалова – от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Обърнахме се към историята, за да видим кои са жените, които са помогнали за това жените днес да работят, да имат право да гласуват. Стартирахме с една образователна част от инициативата, в която пускаме истории за различни личности от миналото. Хората не знаят достатъчно за тези жени“, разказа Светла Баева.

Красимира Даскалова обясни, че поне 160-годишна е историята на първите женски дружества в България, които се борят най-вече за образователни права. След Освобождението жените и мъжете не са равни, а дамите нямат право да учат в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, нямат и политически права, припомни Даскалова.

„Политическите права се поставят на дневен ред в края на XIX век. Никъде в Конституцията не се казва, че жените нямат права. Там е записано, че гражданите имат политически права, но става дума и за патриархат“, обясни още Даскалова.

„Вярно е, че все повече жени днес навлизат на ръководни позиции в политиката и в различни компании, но за съжаление това не е достатъчно. Много е нисък процентът на жени, които са в партийните листи. Все още сме назад в тази сфера. Това не се дължи на това, че жените нямат достатъчно качества, но изглежда трябва да се доказват три пъти повече от мъжете“, посочи Светла Баева.

Вижте повече за дамите, които са се борили за граждански и политически права в България и за кампанията „Паметни жени“ в следващото видео:

Вижте също

EMISIQ_ETNOGRAFSKI_FESTIVAL картинка

„Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ – в НДК до неделя

До 2 април в НДК продължава етнографският фестивал под наслов „Опознай традициите, за да обикнеш …