четвъртък , 19 октомври 2017
Начало / Жива връзка / Кампания спасява историческите тролейбуси в София

Кампания спасява историческите тролейбуси в София

Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ стартира специален сайт, посветен на кампания по спасяване на историческите тролейбуси в гр. София. Страницата е с адрес  trolleybus.bgtransport.org и на нея може да намерите пълна информация за кампанията за откупуване, реставрация и пускане в движение на пет исторически тролейбуси и концепцията за тяхната експлоатация.

Самата кампания „Да запазим тролейбусната история на България“ стартира през 2016 г. по инициатива на сдружението в сътрудничество със „Столичен Електротранспорт“ ЕАД. Сред тролейбусите има един български, два чешки, един руски и един канадски. До момента три от петте тролейбуса вече са съхранени: два от „Столичен Електротранспорт“ ЕАД и един с дарения, събрани от сдружението.

В началото на тази година пък беше проведена мащабна операция по спасяване и преместване на българският DAC-Чавдар 317 ЕTr от гр. Перник в гр. София, където превозното средство очаква своето възстановяване. Усилията за запазване, реставриране и пускане в експлоатация на движещите се ретро експонати в София продължава със закупуване на останалите два тролейбуса – от Чехия и от Канада.

След откупуването и възстановяването на тролеите се планира пускането на ретро атракционна тролейбусна линия с № 13, която да обикаля целия център на гр. София. Линията ще се движи в празнични дни и ще обслужва както туристите, така и всички граждани, които искат да се докоснат до част от транспортната история на София и България.

Младежите от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ планират до края нагодината да възстановят поне един от тролейбусите, който да се движи по различни поводи из София, докато се закупят и ремонтират останалите, но за целта са необходими парични средства. Кампанията за набиране на дарения ще продължи до възстановяване и пускане в експлоатация на всички пет тролейбуса.

Вижте също

Почти половината от хората у нас живеят в стрес

Близо 48% от работещите у нас усещат стрес от градския начин на живот. Това сочи …