петък , 24 ноември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Камелия Конакчиева за съобщението на МОН, което разбуни духовете сред български преподаватели и ученици зад граница

Камелия Конакчиева за съобщението на МОН, което разбуни духовете сред български преподаватели и ученици зад граница

МОН излезе със съобщение, което разбуни духовете сред преподавателите в български език в чужбина. В съобщението се казва: „Всички деца от I до XII клас в над 300 български училища по целия свят вече могат да бъдат обучавани по програми по български език и литература и да получат удостоверение за това обучение. Този документ ще ги освободи от приравнителни изпити при завръщането им в българската образователна система. Учениците могат да получат още и сертификати за базови умения за владеене на езика според Общата европейска езикова рамка (А1, А2, В1, В2, С1, С2), които да им служат в другите държави за втора матура, да им дават предимство при кандидатстване във висши училища, за работа и като доказателство, че владеят български език на определено ниво“.

По темата дали има проблем със сертификатите на българските ученици по света, коментира Камелия Конакчиева, която е преподавател в българското училище в Париж „Кирил и Методий“.
Конакчиева обясни, че деца се обучават десетки години по света и голямата грешка е в думата „вече“.

„Много е важно да се каже, че български език може да се учи в чужбина. Не са били винаги 300 училища, но от десетки години български ученици учат по тези програми. В първото изречение няма новина“, обясни Конакчиева. Тя направи анализ на грешките и пропуските във всяко едно от изреченията в съобщението на МОН.

„От десетки години нашето училище в Париж издава такива сертификати по европейската рамка. Нашето искане още от 2012 г. е България да покаже пътя и примера и нашите деца, които имат такъв сертификат да могат да кандидатстват в български ВУЗ, вместо с матура. Голям проблем е за децата, които искат да се върнат в България и кандидатстват и следват в България“, категорична е Конакчиева.

„За тях е много важно да не се явяват на матури или изпити за чуждестранни студенти. Ние не виждаме отговор на това дали България ще се помъчи този сертификат да послужи за това. Нашият министър трябва да се опита да убеди колегите си в Европа, че такива сертификати могат да се зачитат за матура по език“, обясни преподавателят в българското училище „Кирил и Методий“ в Париж.

Чуйте целия разговор с Камелия Конакчиева в следващото видео:

Вижте също

Скандали или закачки са противоречията в Парламента и кой е най-стабилен на кораба на властта – говори журналистът Евгени Петров

Парламентарната група на „ВОЛЯ” бойкотира Парламента! Хората на Веселин Марешки в Народното събрание няма да …