петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Камелия Конакчиева за проблемите с финансирането на училищата в чужбина

Камелия Конакчиева за проблемите с финансирането на училищата в чужбина

За проблемите с финансирането на българските училища зад граница, които имат все по-големи нужди с учеличаването на желаещите да ги посещават български деца в чужбина, в еМисия България разговаряхме с Камелия Конакчиева, основател на българското училище „Кирил и Методий“ в Париж.

Тя коментира излязлата на 10 август заповед за разпределение на средствата на училищата, която по думите й освен закъсняла, е била и напълно изненадваща за много училища. Дори не толкова заради значително орязаните суми, а заради неочакваните правила, за които експертизата и мнението на организациите и училищата в чужбина изобщо не е било потърсено.

Един общ административен акт се издава след съгласуване със заинтересованите лица, докато тази заповед бе публикувана и ние просто я прочетохме, без да имаме никаква представа за новите правила, заяви Конакчиева.

Според нея заповедта е била приета неправомерно и може да бъде оспорена именно защото не е била съгласувана.

Конакчиева даде пример с правилото едни училища, основани след произволно определена по думите й дата и съответно брой ученици, да получават 8000 лв. – вместо 20 хил., както други. По думите й тези училища разчитат на парите за учебници, за заплати и други разходи, но нито ги получават навреме, нито са достатъчно, нито има на кого да се оплачат.

Тя даде пример, че нейната организация плаща 11 хил. евро само за наем – а какво остава за заплати, учебници и други нужди.

Друго изненадващо правило, според Конакчиева, е, че именно силните организации, като нейната, които се развиват и набират все повече ученици, ще получат по-малкото пари, ако обособят две структури (вместо ако имаха само една). Според нея това е възпиране на развитието им.

Има усещане за несправедливост, за липса на правна сигурност и предвидимост, никой нищо не знае, обобщи тя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …