четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Камелия Димитрова за трафика на хора: България е една от основните държави донори за Европа

Камелия Димитрова за трафика на хора: България е една от основните държави донори за Европа

Камелия Димитрова от Националната комисия за борба с трафика на хора гостува в студиото на еМисия България и коментира темата като посочи, че трафикът на хора се засяга като тема предимно когато става въпрос за каналджийство.

„Повишено е вниманието и на гражданите, и на медиите по време на летния сезон, тъй като търсим свои съмишленици и партньори за превенция на трудовата експлоатация. Голяма част от потърпевшите са мъже“, коментира Димитрова.

Тя обясни, че по отношение на трудовата експлоатация се набират хора, които се въвличат в работа в областта на селското стопанство с обещания за добри условия на труд и високо възнаграждение.

„Гражданите трябва да бъдат бдителни и дори създадохме сайт, а миналата година той бе репликиран с фалшив. Има интерес към Чехия – близка, славянска държава с редовен превоз до България и все още получаваме сигнали от там, че има въведени в трудова експлоатация лица“, обясни Камелия Димитрова.

Тя посочи, че превенцията е особено важна и добави, че комисията работи в тясно сътрудничество с ГДБОП. България е една от основните държави донори за Европа.

По думите й, всички експерти искат да видят много повече осъдени лица, но престъплението е сложно и се доказва изключително трудно. Камелия Димитрова каза, че има нарастване на броя на досъдебните производства и посочи, че има специализирани акции през последните дни.

Тя обясни, че продължават и случаите на сексуална експлоатация. Те са около 80% от общите случаи, но се променя профила на жертвите.

„Все повече лица с психологически и психиатрични проблеми, включително и с умствено изоставане, са подлъгвани да заминат и след това стават жертва на сексуална експлоатация“, посочи Димитрова.

Променят се методите на контрол – по-малко физическо насилие и повече психическо. Жертва на сексуална експлоатация стават и момчета и всяка година има между 5 и 10 българи. Традиционни дестинации остават държави като Холандия, Белгия и Германия.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …