понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Към корените: Да избереш да учиш в България, вместо в Гърция

Към корените: Да избереш да учиш в България, вместо в Гърция

Михаела Конду е дете на българо-гръцко семейство и въпреки че е приета в гръцки университет, избира да следва в България – не на последно място и за да се запознае отблизо с българските си корени и начина на живот у нас.

Адаптацията бе доста трудна, но се радвам, че го направих, разказа тя в еМисия България.

Върнах се миналата година, майка ми е от Пловдив, но целия си живот съм живяла в Солун, добавя Михаела, чийто отличен български се дължи както на майка й и баба й от българска страна, така й на факта, че е сред първите възпитаници на българското неделно училище в Солун.

Тя си спомня, че когато е започнала да учи в него, учениците са били едва осем, а сега са десеторно повече.

Въпреки че говоримият й език е бил на много добро ниво, както при повечето български деца, родени в чужбина или от смесени бракове, тя е имала затруденения с граматиката и писането, които е преодоляла благодарение на заниманията в училището.

В София Михаела следва психология – каквото е било желанието й, а в Гърция е била приета да учи туризъм.

Тя подчерта, че приемането в гръцки университет е изключително труден процес, като се държат по седем изпита, а втори шанс имаш едва след година. Ето защо много гърци идват да следват у нас. Въпреки това обаче гръцкото образование е напълно безплатно (частните университети не се допускат по закон), както са без пари и общежитията, учебните материали и храната за студентите.

В България Михаела се занимава и с танцуване в рамките на едногодишна обучителна и тренинг програма, която е по три часа всеки ден.

Чуйте всичко, което разказа Михаела Конду, във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …