вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Калин Вельов: Моята мисия е да превърна културата в приоритет

Калин Вельов: Моята мисия е да превърна културата в приоритет

Би Ай Ти и еМисия България продължава с традицията да отдели минути за кандидатите за властта, които влизат в предизборната надпревара, за да бъде и вашият избор информиран. Днес в студиото на еМисия България гостува музикантът Калин Вельов. Той влиза в политическата надпревара като кандидат от ГЕРБ.

„Постепенен е преходът. Още с живота си в Холандия, обучението си там, станах много по-сериозен. Европейският живот, професионализма там, ме вкара в по-сериозни мисли“, разказа Вельов.

„Не би трябвало да има гражданин без отношение към заобикалящата го среда. В сектор Култура има нужда от промяна в законодателството и е нужно да се чуят тези промени и от тези, които засяга. Относно българската култура вярвам, че трябва да има разбиране и подкрепа от абсолютно всички политически сили. Особено във времената, в които живеем“, смята кандидатът за народен представител.
Той коментира и днешната ситуация на границата с Турция и блокадата.

„Трябва да бъдем разумни, особено със съседи, които са с една многохилядна армия. Същевременно няма как да не защитаваме националния ни интерес. Не съм убеден, че можем да забраним на граждани, които са с български паспорт, да влязат да гласуват. Разбира се е прекалено явно как се групират и идват с автобуси да влизат“, коментира Калин Вельов.

„Много често се случва така, че даваш популярност и сила на една тема, която би могла да мине и по-вяло. Не мисля, че имаме силата да спрем тези избиратели по начина, по който са организирани. По-скоро ще вдигнем шумотевица и ще изострим отношенията със съседите ни. Мисля, че трябва да имаме една силна национална политика принципно, а не преди избори, а генерално“, категоричен е музикантът.

„Тук е мястото на българската култура. Трябва да се превърне в национален приоритет българската култура. Отсега и винаги трябва да мислим да подрастващите. Те трябва да бъдат закърмени с интерес към културата още в училище. Така можем да избутаме настрани и агресията. Аз като малък нямах никакъв интерес да търча на улицата, защото бях погълнат от моето изкуство. Важно е да има място за култура“, смята кандидатът за депутат.

Според него читалищата са мултифункционалните центрове, които съществуват дори и в най-малките населени места. Може да се говори за дофинансиране и усъвършенстване на закона, по който те работят. Там може да се прожектира филм, да се изнесе театър, има и уроци по изкуства, както и библиотека.

„Моята мисия и цел е да превърна културата в приоритет. Читалищата не присъстват в програмата на ГЕРБ, но днес имах среща с ръководството на две читалища, за да говорим конкретно за проблеми и решения. Срещам се и с експерти, направил съм 10 акцента, които добавям към програмата на ГЕРБ. Ако имам шанс да вляза в парламента, ще мога да ги реализирам“, заяви Вельов. По думите му, в трудни времена езикът и културата са спасявали българите.

Той коментира и бюджета за култура като каза, че преди това е необходимо да се направи подобряване на законите, свързани с някои сектори в културата за по-справедливо разпределение на бюджета за култура.

„Има две-три пътеки на работа – между връзката на министерствата. Втората линия е законодателната, където има нужда от спешна нужда от усъвършенстване и подобряване на методиката за делегирани бюджети. Някои от законите, правени преди години, не са осъвременявани и се стига до несправедливост“, каза още музикантът. Той е категоричен, че трябва да има контрол как се изразходват средствата.

По думите му, празнословие има почти винаги, не само по избори. Той заяви, че абсолютно невъзможно е да има коалиция между БСП и ГЕРБ и добави, че разликите са много и няма възможност за допирни точки между двете партии.

Чуйте целия разговор с кандидата за народен представител на ГЕРБ Калин Вельов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …