вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Калин Славов от „Прозрачност без граници“ за изборните нарушения

Калин Славов от „Прозрачност без граници“ за изборните нарушения

С какви нарушения ще запомним президентските избори и какво доведе до изненадващата подмяна на членове на секционни комисии – коментира Калин Славов от „Прозрачност без граници“.

И на двата тура имахме примери за това, че в България секционните избирателни комисии бяха достигнали дъното на своята невъзможност да организират коректно едни избори. – стигна се до пререкания между членове на СИК, например, категоричен бе Славов.

По думите му на първия тур над 70% от нередностите са били организационни.

Тайната на вота трябва да бъде категорично запазена. Но имахме сигнали, при които тайната на вота е нарушавана, вкл. членове на СИК са искали граждани да разтварят бюлетините си преди да ги пуснат, за да видят дали коректно е попълнено квадратчето, под такъв предлог“, обясни още Калин Славов.

Той изтъкна, че членовете на секционните комисии би следвало да отговарят с цялата строгост на закона по отношение на предвидените в Наказателния кодекс разпоредби, свързани с престъпленията срещу изборните права на гражданите.

Изненадващата подмяна на членове на секционни комисии, Славов обясни с практиката на партиите късно да определят представителите си с превантивен характер, за да не ги привлече друга партия.

Той добави, че огромните опашки в Лондон, Берлин и Париж също са били едни от проблемите на тези избори, тъй като заради тях доста хора не са успели да гласуват.

Логична оставка на правителството след личния залог на премиера, който след него нямаше полезен ход. В ситуация сме, която Конституцията е предвидила, така че не можем да говорим за хаос“, каза по повод гласуваната от НС оставка на кабинета „Борисов 2“.

Вижте целия разговор в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …