четвъртък , 24 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Калин Славов от „Прозрачност без граници“ за изборните нарушения
NARUSHENIQ картинка

Калин Славов от „Прозрачност без граници“ за изборните нарушения

С какви нарушения ще запомним президентските избори и какво доведе до изненадващата подмяна на членове на секционни комисии – коментира Калин Славов от „Прозрачност без граници“.

И на двата тура имахме примери за това, че в България секционните избирателни комисии бяха достигнали дъното на своята невъзможност да организират коректно едни избори. – стигна се до пререкания между членове на СИК, например, категоричен бе Славов.

По думите му на първия тур над 70% от нередностите са били организационни.

Тайната на вота трябва да бъде категорично запазена. Но имахме сигнали, при които тайната на вота е нарушавана, вкл. членове на СИК са искали граждани да разтварят бюлетините си преди да ги пуснат, за да видят дали коректно е попълнено квадратчето, под такъв предлог“, обясни още Калин Славов.

Той изтъкна, че членовете на секционните комисии би следвало да отговарят с цялата строгост на закона по отношение на предвидените в Наказателния кодекс разпоредби, свързани с престъпленията срещу изборните права на гражданите.

Изненадващата подмяна на членове на секционни комисии, Славов обясни с практиката на партиите късно да определят представителите си с превантивен характер, за да не ги привлече друга партия.

Той добави, че огромните опашки в Лондон, Берлин и Париж също са били едни от проблемите на тези избори, тъй като заради тях доста хора не са успели да гласуват.

Логична оставка на правителството след личния залог на премиера, който след него нямаше полезен ход. В ситуация сме, която Конституцията е предвидила, така че не можем да говорим за хаос“, каза по повод гласуваната от НС оставка на кабинета „Борисов 2“.

Вижте целия разговор в следващото видео:

Вижте също

EMBG_NSO

Полк. Николай Марков: Лобита стоят зад скандалите и кадровите рокади в секретните служби

Бившият служител на НСО Полк. Николай Марков се включи по телефона в ефира на еМисия …