понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Калин Калпакчиев: В съдебната система се назначават зависими хора, послушни, които да бъдат управлявани

Калин Калпакчиев: В съдебната система се назначават зависими хора, послушни, които да бъдат управлявани

Калин Калпакчиев, който е член на ВСС, коментира скандалите в съдебната власт, във Висшия съдебен съвет и около главния прокурор Сотир Цацаров. Той коментира и лъжата по негов адрес от страна на Димитър Узунов.

„Това е една лъжа. Мълчанието на останалите членове на ВСС също беше показателно – редно ли е да се лъже по такъв безпардонен начин. Когато публичните фигури не уважават истината, е деморализиращо. Една лъжа не идва сама, тя води след себе си и други. Недопустимо поведение е представители на съдебната власт да интригантстват срещу свои колеги. Това подкопава самите устои на правосъдието. Когато в Конституцията или в законите е записано, че висшите представители на съдебната власт трябва да притежават високи нравствени качества, това не е куха фраза. 10-те Божи заповеди са основните морални правила. Търсят се хора за тези висши длъжности, които да бъдат зависими, послушни, които да могат да бъдат управлявани. За това е такова дереджето“, заяви Калпакчиев.

Той коментира поведението на Димитър Узунов като неприемливо и недостойно. „Селекцията от десетилетия наред в съдебната власт от страна на политическата власт е корумпираща и деморализираща. Хората се избират по критерии, обратни на тези в Конституцията“, добави Калпакчиев.

Той разказа, че през изминалата седмица ВСС е обсъждал доказано неверни данни по отношение на дейността на СГС, разпространени от пресцентъра на главния прокурор.

„Топалов и стилът на ръководство на СГС отряза корупционните канали през последните месеци. Предложението беше да се каже, че това не е редно и че прокуратурата няма как да дава оценка за работата на съда, още повече пък ползвайки неверни твърдения. Гласуването беше отново без да се слушат аргументи. Решенията са взети предварително на базата на договаряния“, смята представителят на ВСС.

„Това мнозинство се формира около главния прокурор и шефа на ВАС. Техните назначения са в резултат на политически натиск. Главната роля да бъде буквално елиминиран Петко Петков е на главния прокурор. Без всякакви аргументи и в двете процедури се правят така нещата, че да бъде елиминиран точно Петков. Толкова прозрачно, че чак е обидно за здравия разум. За да се промени нещо хората трябва да показват адекватна реакция – и колегите, и гражданите“, категоричен е Калин Калпакчиев.

„Не можем да учим малките деца в училище да не се лъже, да не се интригантства, да се постъпва добре, а да Това говори за пълен разпад на институциите. Спасението е да се разобличават. Не трябва да се отказваме, защото сме с добри намерения. Искаме свободно да се казва истината и да се посочват аргументи“, добави още той.

Чуйте целия разговор с Калин Калпакчиев за скандалите около ВСС в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …