понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Калин Калпакчиев: Прокуратурата в това ѝ състояние е заплаха за независимостта на съда

Калин Калпакчиев: Прокуратурата в това ѝ състояние е заплаха за независимостта на съда

Разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска квота бе малка, но важна стъпка в правилната посока, защото прокуратурата в това ѝ състояние е една от опасностите за независимостта на съда, която пък е условие за добро правосъдие.

Това коментира членът на съвета Калин Калпакчиев в предаването „Жива връзка“ по Би Ай Ти.

„Основното убеждение, което споделиха почти всички участници на дискусията: „Една година след промените в Конституцията – какво се случи и какво още е необходимо“, е, че целта на прокламираната реформа не е постигната. А тя беше независимост на съда и отчетност на прокуратурата“, изтъкна още Клапакчиев и добави, че, за съжаление, не за първи път се прави промяна в Конституцията в глава „Събедна власт“, както и промяна в Закона за съдебната власт.

Очевидно само с промени в законите промяна в действителността трудно може да се постигне, подчерта още той.

„Логично е да попитаме – „А какво трябва да се направи, за да се постигне независим съд и отчетна прокуратурата, ефективно работещо правосъдие, спазване на правилата и съд, който да гарантира спазването им“, защото това не е абстрактна цел. Моделът на съдебната власт, който опитваме да рефеормиране, е създаден през 1991 г. Според мен, цялостното му преосмисляне все оше не е се е състояло. Тези пет промени, които бяха извършени през последните 15 години, опитват да кърпят този модел“, обясни още магистратът.

„Много е важен персоналният състав, т.е. хората, които осъществяват управлението на системата, съдиите и прокурорите. За да бъдат те качествени, е важен Висшият съдебен съвет (ВСС) и хората, които влизат в него. Правилата са важни, но и хората, които ги изпълняват“, подчерта Калпакчиев.

Половината от състава на ВСС се избира от парламента, припомни Калпакчиев и изтъкна, че нищо не пречи на народните представители, ако имат желание, да избират почтени и добри професионалисти за членове на съвета, но не го правят.

По думите му, по действията на негови колеги в съвета се вижда, че им липсва компетентност, а понякога и базова почтеност за изпълняване на функцията им.

„Очистването, връщането към нормалното състояние, изисква много време. Проблемът е, че ангажираните политически партии с промяната на този модел не желаят да го направят, защото той работи в тяхна услуга“, допълни Калпакчиев.

По думите му разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска квота е малка, но важна стъпка в правилната посока, защото прокуратурата в това ѝ състояние е една от опасностите за независимостта на съда.

„Един от големите проблеми е тежестта на парламентарната квота в рамките на ВСС. В момента тя е преобладаваща. Това не би било проблем, ако парламентарната квота се излъчва по начин, който гарантира професионално пръсъствие. Но през последните 25 г. тя е канал за политическо инфилтриране на системата, за да се прокарват нелегитимни интересени, не обществени интереси, а интереси на политически партии“, категоричен е Калпакчиев.

Според магистрата, в парламента няма обсъждане на качествата на кандидатите и техните виждания, както не става ясно как определени депутати са стигнали до даден кандидат, за да го номинират. Реално наблюдаваме скрито за обществеността и магистратите партийно договаряне, подчерта той.

Целия разговор с Калин Калапакчиев можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …