сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Калин Калпакчиев: Няма проблем съдии да се срещат с политици, но не на бели покривки

Калин Калпакчиев: Няма проблем съдии да се срещат с политици, но не на бели покривки

Съдия Калин Калпакчиев гостува в редовната рубрика на Полина Паунова и коментира скандалите във Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Появиха се съмнения, че има възможности системата да не гарантира тайната на вота. Вътрешните атаки не са изключени. Днес предложих да се направи външна независима проверка. Не се прие, без всякакъв разумен аргумент“, каза Калпакчиев.

Той коментира и дисциплинарните проверки за срещите с Мирослава Тодорова и Христо Иванов. Преди това обаче обобщи, че уредбата в закона и в правилата е такава, че дава възможност съдиите да изберат членове на ВСС и това по думите му не се харесва на съдебната номенклатура. „В момента се правят опити да се ограничат възможностите за избор и за упражняване на вота. Голяма част от съдийската общност е конформистки настроена и не се интересува какво се случва“, смята Калпакчиев.

Той не отрече, че познава Христо Иванов и Мирослава Тодорова. „Искам да кажа, че не знам кога да правени тези снимки. Имам само догадки. Никой днес от вносителите на това предложение не се интересува. Мнозинството на ВСС стана част от тази пропагандна кампания“, коментира Калпакчиев по повод снимките с Иванов и Тодорова.

Калпакчиев смята, че съдии, магистрати и членове на ВСС могат да контактуват с политици, но когато коментират съдебната власт и не трябва да има съмнение в почтеността на политиците.

„Няма опасност когато се срещна с политик и коментираме измененията в закона за съдебната власт, това е в реда на нещата. Но когато се срещаме на бели покривки, за да обсъждаме поредното назначение, това разбира се не трябва да се случва“, категоричен е магистратът.

По думите му, отношенията между политици и магистрати трябва да са поставени на ясна основа. „Но изначално са поставени порочни основи. Защото половината от членовете на ВСС се поставят от политици, които не обясняват как да достигнали до конкретния съдия – имали ли са разговори, продължават ли контактите и след назначението във ВСС и т.н.“, посочи магистратът.
Той каза, че познава стотици съдии, но това не означава, че не може да участва в дисциплинарни производства срещу тях.

„Съдията, който е дисциплинарно уволнен, не означава, че е дамгосан“, каза Калпакчиев. Той коментира и доклада за СГС. По думите му, години наред в СГС практически е липсвало съдебен контрол, документацията е била в тотален хаос.

„Трябва да направим всичко възможно, но има голяма опасност конформизмът да властва в следващия ВСС“, опасява се Калин Калпакчиев.

Чуйте целия разговор с Калин Калпакчиев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …