четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Калин Калпакчиев и Соня Найденова: Какво се случва във ВСС

Калин Калпакчиев и Соня Найденова: Какво се случва във ВСС

Какво се случва във Висшия съдебен съвет (ВСС), след като от ГЕРБ и Реформаторския блок поискаха саморазпускането му, съществува ли разделение в Съвета и кога се очаква становището на магистратите по повод мониторинговия доклад на ЕК коментира журналистът Полина Паунова с членовете на ВСС Соня Найденова и Калин Калпакчиев.

Според двамата кадровици политическите партии са нарушили принципа за разделение на властите с призива си за оставка на ВСС.

„Саморазпускането трябваше да бъде ясно демаскирано и политическите партии, които носят пряка отговорност за съдебната реформа, опитаха да влияят и да се отстранят от проблема на ВСС. За мен беше лицемерно и опит да се отклони вниманието от истинския проблем, а именно как да се направи така, че ВСС да работи по-добре“, коментира Калпакчиев.

„Усещането, че ВСС е разделен, идва от факта, че част от решенията се взимат без единодушие, а най-често това са решения, в които да се даде някаква оценка, например, по дисциплинарни дела“, каза на свой ред Соня Найденова.

На въпрос има ли разрив между нея и главния прокурор Сотир Цацаров Найденова отговори, че е същият човек, който е влязъл във ВСС. Тя отрече и отношенията ѝ с Цацаров да са оказали влияние върху кариерата на съпруга ѝ.

Какво още казаха двамата членове на ВСС вижте във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …