неделя , 22 юли 2018
Начало / Хайд Парк / Калин Калпакчиев и Емил Дечев за изборите за ВСС и съдебната реформа

Калин Калпакчиев и Емил Дечев за изборите за ВСС и съдебната реформа

Калин Калпакчиев, който е член на настоящия състав на ВСС и съдия Емил Дечев, който не успя да влезе в новия, гостуваха в студиото на „Хайд парк“. Те коментираха изборите за нов състав на ВСС, нуждата от съдебна реформа и развинтени ли са болтовете на системата.

„Аз считам, че изборът беше честен. Следил съм броенето на бюлетините, имам представа какви са резултатите от електронното гласуване. Лично за себе си реших, че не следва да обжалвам тези избори“, коментира Дечев.

Според него, вотът е бил честен и без манипулации. Дечев коментира жалбата на Методи Лалов като каза, че тя ще даде възможност обществото и съдиите да разберат манипулиран ли е вотът и как работи системата.

Калпакчиев от своя страна коментира електронното гласуване, което е уредено в закона като изключение, но превърнато от мнозинството в правило.

Магистратите коментираха и съдебната реформа. „Очевидно е, че ще има нова съдебна реформа. Според мен просто обективно е неизбежно да има нова съдебна реформа, тъй като проблемите остават“, заяви Дечев.

Той посочи, че сериозните проблеми в съдебната система са политически въпроси, които трябва да се решават от политиците, но освен това съдебната реформа е и експертен проблем. Дечев е категоричен, че съдиите трябва да имат възможност да кажат как трябва да бъдат направени промените.

Калин Калпакчиев посочи, че съдиите не могат да участват в партийна дейност, но те имат право да участват в дебати и експертни становища.

Вижте целия разговор с Калин Калпакчиев от ВСС и съдия Емил Дечев в следващото видео:

Вижте също

Татяна Дончева: Акцията срещу кмета на Септември е продуктово позициониране на новия антикорупционен орган. Гейското лоби в България е достатъчно мощно, за да прокара Истанбулската конвенция

Защо акцията на спецпрокуратурата срещу кмета на Септември Марин Рачев беше толкова грандиозна? На този …