сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Какво знаят младите за комунистическото минало

Какво знаят младите за комунистическото минало

Познанието на младежите в България за комунистическия режим е предимно емоционално, т.е. идва от родителите семейството, а не по институционалния канал – образователни и културни институции. По-големият дефицит обаче е, че 94% от младите сами твърдят, че нищо не знаят за този период. Говорим за плачевна ситуация.

Това коментира в предаването еМисия България Любомир Пожарлиев. Той е докторант по културна история и преподавател в Гинсен, Германия.

По думите му съдържанието в учебниците за периода на комунизма е сравнително малко спрямо общото съдържание. От 28 урока, например, се падат не повече от 5-6 урока са посветени на последните 75 години.

„Друг проблем на учебниците е, че следват хронологична логика. С други думи, като съдържание периодът е изтласкан накрая. Същественият проблем обаче е в това, че въпроси от най-новата българска история не биват включвани или са в много малък процент включени в кандидат-студентските кампании и на ниво матури”, категоричен е младият преподавател.

Той посочи още, че учебниците са сравнително обективни в оценката си за периода, която е предимно негативна.

Какво знае младото поколение за комунистическото ни минало и имат ли емоционална памет младите днес и какви са предизвикателствата да се преподава история на комунистическия режим – вижте във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …