петък , 18 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Какво значат ритуалите за Йордановден и Ивановден
FOLKLOR картинка

Какво значат ритуалите за Йордановден и Ивановден

Йордановден, Ивановден и бабинден слагат края на по-големия цикъл от Коледа то тези 12 „мръсни дни“. Смята се, че е опасно от караконджули, вампири, хали, лами и други същества, разказа Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН.

„Това беше времето на преход между старата и новата година. Водата има много силна символика в тези дни – тя бива осветена. Кръщаването на Исус Христос в река Йордан прави водата осветена, чиста и много по-силна като въздействие“, разказа Веселка Тончева.

„Обредното си има своето време и има силата точно в този момент, в който го правим. Всичко е много регламентирано и всичко има своя смисъл“, добави Тончева. Тя разказа за практика на откупуване на кръста от кум, който се нарича предварително. Той дава средства като дарение за манастира. Той има ангажимента да пази кръста, дава трапеза за всички.

„Пръскането, ръсенето, къпането – всички тези ритуали с водата имат своя смисъл“, добави Веселка Тончева. Тя разказа за любопитни детайли от различни краища на България и символиката на ритуалите, които се практикуват у нас.

„Трапезата срещу Йордановден и Ивановден трябва да бъде постна. Тя е в чест на кръста и се правят три пити – единият за къщата, другият за гостите, а третият се оставя на вратата с кана вино за пътниците“, обясни още тя. Бабинден е последният ден от този празничен цикъл. Там цялата обредност е посветена на бабата, жената, акушерката, която знае практически как се раждат децата и как да напъства родилката, но и знае символичните и магичните действия – отваряне на врати и прозорци, свличането на чорапите и други практики.

Чуйте целия разговор с експерта от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН Веселка Тончева в следващото видео:

Вижте също

uchenichka

Ученичка развенчава митовете за Северозапада

17 годишно момиче от Враца показва забележителностите на Северозападна България. Тя е автор на уебсайта …