четвъртък , 23 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Какво значат промените в Семейния кодекс за осиновени и осиновители
OSINOVENI картинка 5

Какво значат промените в Семейния кодекс за осиновени и осиновители

Предложенията за промени в Семейния кодекс провокираха поле за дебати и се чуха различни оценки за адекватността на промените и полезността към родители и деца. Колегата ни Ирена Казакова се запозна с екперти и потърпевши, за да научи повече за законовите и морални задължения на осиновяването.

„Имаше много дискусии по темата. Определнията за промените бяха много разнопосочни и наричани спорни и дори козметични. Част от тях са прецедент в правната история на България. Промените предвиждат падането на тайната на осиновяването и родителите да бъдат задължени да кажат на децата, че са осиновени“, обобщи Ирена Казакова.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева е и една от майките на осиновени деца. Тя работи и по предложенията за промени в Семейния кодекс.

„Децата не са вещ, не са стока, която се избира и не са наше копие. Те не са нещо, което трябва да ни гледа, да ни слуша и т.н. Те са личности. Смисълът на тези промени е да се гради един друг тип култура – на добронамереност“, обясни Сачева.

Ирена Казакова подготви репортаж по темата и събра мненията на биологични родители, които са били принудени да изоставят децата си, на осиновени и осиновители. Чуйте и мнението на психолози за това кога е най-подходящият момент и как да кажете на детето, че не сте биологичните му родители в следващото видео:

Вижте също

SILVIYA картинка 4

Весислава Антонова: Хората са уморени от политиците и дебатите са им скучни

В редовната рубрика на Силвия Великова гостува журналистът Весислава Антонова от вестник „Капитал“. Преди това …