четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Какво трябва да знаем за офшорните компании

Какво трябва да знаем за офшорните компании

В традиционния смисъл, офшорна компания е всяка компания, регистрирана извън юрисдикцията на територията, в която протичат стопанските й дейности.

В по-тесен смисъл обаче с термина се обозначават фирми, регистрирани в т.нар. офшорни зони. Те предлагат благоприятни условия, сред които олекотен режим за регистрация и облекчени данъчни режими или пълно изключване от данъчно облагане.

Такива зони има в над 60 държави и територии, като най-предпочитани са тези в Белиз, Бахамите, Панама, Британските Вирджински острови, Сейшелските острови и др.

Важно е да се знае, че създаването на офшорна компания е легално за гражданите на всяка държава.

Какви са предимствата за собствениците и фирмите, как се основават компаниите и какво още трябва да знаем – вижте в следващия репортаж:

У нас социалният министър Ивайло Калфин определи офшорните компании като ракови образувания, които ощетяват редовните данъкоплатци във всяка една страна. Само Европа губи 1 трилион евро по този начин, припомни той.

По думите му когато, или ако, започнат да излизат имена и на български политици сред изтеклите документи, държавата трябва да бъде безкомпромисна, тъй като заниманието с политика при това положение е напълно недопустимо.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …