петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Какво си казаха в парламента около вота на недоверие

Какво си казаха в парламента около вота на недоверие

Разгорещени бяха днешните дебати по първия вот на недоверие към втория кабинет Борисов, който внесоха на 11 февруари парламентарните групи на Коалиция „Лява България“ и на ДПС. Темата му бе здравната политика на правителството.

Споровете, на които премиерът Бойко Борисов не присъства, обаче бяха основно политически, а не толкова експерти, обобщи кореспондентът на Би Ай Ти Николай Драганов.

Депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих нарече министър Петър Москов „политически сирак“, който е бил изоставен от ДСБ и когото днес ГЕРБ защитават. Според него реформите страдат от липса на визия за това докъде трябва да стигнат.

Депутатът от БСП Таско Eрменков пък определи Москов „видимо неуравновесен”.

Според лидера на БСП Михаил Миков “здравето все повече се превръща в стока на пазар, който не е регулиран“.

„Управляващото мнозинство не пожела тази дискусия да стане достояние на българските граждани и българските пациенти и на тези, които дават парите си в НЗОК. Резултатите в здравеопазването са такива, каквито ги виждаме днес и такива, каквито хората ги усещат, когато опрат до някое лечебно заведение“, продължи той.

В дебатите се включи и бившият лидер на ДПС Лютви Местан, който напомни за „езика на омразата“ на министър Москов във връзка със скандала с влизането на линейки в ромските квартали преди време.

„Сегашният парламент се оказа този, при който най-дълго време нямаше вот на недоверие към правителството поради една проста причина – нямаше опозиция… Лошата новина е, че мотивите ви за нищо не стават и с тях никого няма да трогнете“, заяви пък от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев.

„Ако искате да атакувате десни министри, атакувайте колегите от ГЕРБ, които се обявяват за балансьори“, препоръча той.

Също в кулоарите на парламента днес депутатът Делян Пеевски заяви пред репортери: „Премиерът е хубаво сега да се погледне в огледалото и да види дали не вижда Прокопиев и кръга „Капитал” в него”, във връзка с изказването на Борисов, че зад две от фирмите, свързани с АМ „Хемус”, стоят Пеевски и Валентин Златев.

Чуйте избрани моменти от изказванията и повече подробности от случващото се в НС в репортажа:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …