вторник , 28 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Какво ще се случи с българите на Острова при евентуален Брекзит
JAJDZHIEV картинка

Какво ще се случи с българите на Острова при евентуален Брекзит

Нито една от страните в референдума за Брекзит не е артикулирала ясна позиция какво ще се случи със заварените в страната граждани на ЕС, което буди притеснения. Много приятели се поинтересуваха от изискванията за британско гражданство.

Въпреки това основните проблеми при евентуално излизане на Великобритания от ЕС ще са по-скоро за хората, които тепърва ще искат да учат и работят там, както и за тези с по-неустановен статут, като сезонните работници, а не за тези в заварено положение със стабилни доходи и работа.

Това прогнозира в еМисия България Ивайло Яйджиев, докторант по финанси в Оксфорд.

Той не предвижда сериозна вълна на завръщане обратно в България, въпреки че според него за някои българи, които и в момента не са доволни от ситуацията на Острова, това би било стимул да се върнат. Според Яйджиев обаче – ако се наложи, повечето наши сънародници биха се насочили към други страни-членки на ЕС.

По отношение на ефекта върху двустранните ни икономически отношения с Великобритания, той обясни, че директен удар не се очаква, тъй като страната не е сред най-важните ни търговски партньори, като само 2-3 на сто от общия ни износ отива там – най-вече на лекарства и мебели.

Според Яйджиев най-сериозният проблем при евентуален Брекзит, и то в средносрочен план, ще бъде ефектът върху баланса на силите в ЕС.

Едно от големите предизвикателства пред ЕС е социалното неравенство в европейски контекст, което подхранва подобни референдуми, смята още той.

В разговора по скайп се включи и българинът Нишан Джингозян, който живее в Лондон и може да гласува, тъй като е с двойно гражданство.

Той работи в една от общините и е част от инициативата „Новите европейци“, която от няколко години води кампания за промяна на правилата за гласуване, така че и гражданите на ЕС на Острова, които работят и плащат данъци там, да могат да гласуват на референдума. За съжаление, предложението им е било отхвърлено от британския парламент.

Джингозян изрази притеснение какво ще се случи с около 200 хил. българи, които живеят във Великобритания, за статута на българските училища, за стипендиите на студентите ни, които могат да нараснат тройно, за собствениците на недвижими имоти, за хората, които са развили свой собствен бизнес, българските детски градини, ресторантите, магазините…

Попита и какво би се случило с българската социална система, ако хиляди българи се завърнат у нас.

Несигурността, невъзможността да контролираш бъдещето си създава паника и дори агресия сред много българи, заключи Нишан Джингозян.

Вижте също

XRISTO_IVANOV картинка

Христо Иванов: Този парламент е еднопеевски, с повече плесен и по-малко смокинови листа

Председателят на движение „Да, България“ Христо Иванов гостува в студиото на еМисия България ден след …

Един коментар

  1. Мончо Монев

    ВЕЛИКА БРИТАНИЯ показа,че политиката е най-смислената дейност на Човечеството!! Години наред Европа бе завладявана от чиновници, бавно действие и бавно мислене.Не се получи ЕДИННА Европа.получи се Европа подчинена на Германия!!! Идеята на Шуман, беше една държава,едно ръководство,една армия,едно правосъдие,равно на НАЙ-силното и богато общество от народи!!Поуката е за оставащите, искат ли ГЕРМАНСКО икономическо робство или собствен път и просперитет??Българската трагедия се видя в мнението на Говорещите глави по сутрешните блокове на ТВ .Пълно невежество!ГЕРМАНИЯ ВЪН ОТ ЕВросъ…….!!