понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Какво ще ни спести и даде електронната идентификация – обяснява експертът Васил Величков

Какво ще ни спести и даде електронната идентификация – обяснява експертът Васил Величков

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за българските лични документи, с които се предвижда интегрирането на чипове с електронна идентификация, електронен подпис и биометрични данни в личните карти и в паспортите. Законът ще влезе в сила от началото 2018 г., когато МВР ще има техническа възможност да издава документи с електронен носител.

Важността и последствията от това решение в еМисия България коментира Васил Величков, един от авторите на Закона за електронната идентификация и съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова.

„На всяко устройство, което има четец за карти или което позволява безконтактен достъп, тези карти ще могат да се използват, като при нужда от идентификация пред държавен орган или частен субект, като например банката, ще бъде осигурявана гарантирана идентификация – без лицето физически да присъства.

Това позволява дистанционно да се извършват много дейности, които сега са възможни само с квалифициран електронен подпис, а той струва пари, валиден е само три години и е трудно използваем“, обясни експертът.

Няма да се ограничим до издаването на тези удостоверения за електронна идентификация само в личните документи, тъй като законът позволява те да се издават на всевъзможни други носители, добави той.

По думите му на практика електронната идентификация ще заработи някъде по това време догодина, като издаването ще започне върху нормални смарт карти с чип, мобилни устройства и т.н, а в личните документи ще влезе от 2018 г.

Според Величков електронната идентификация е особено важна за електронното гласуване, така че то да става по сигурен и анонимен начин, гарантиращ, че лицето не е гласувало два пъти. За експерта това е може би най-важната част от реформата.

В средата на месеца парламентът прие и промени в Закона за електронното управление, които бяха определени като ключови, а според Величков те са дори „радикални“ за България. Според него най-важното е, че законът въвежда задължителни изисквания, на които трябва да отговарят всички информационни системи на държавната администрация.

България е първата държава в ЕС (а в момента се проучва дали не и в цял свят), която е заложила законово изискване за публично достъпен и проверим от всеки специалист отворен код, когато се разработват такива системи, подчерта той.

Новата държавна агенция „Електронно управление“ пък ще централизира всички правомощия, за да гарантира поддържането и развиването на системите, като законът изисква от нея безпрецедентно ниво на прозрачност. Чуйте целия разговор с експерта Васил Величков:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …