четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Какво се случва в Турция след „Похода на справедливостта“

Какво се случва в Турция след „Похода на справедливостта“

Какво се случва в Турция след „Похода на справедливостта“ и променя ли се драматично ситуацията в южната ни съседка – темата коментираха журналистът Тайфур Хюсеинов от в. „Седмичен обзор“, Георги Димов – бивш генерален консул на България в Одрин и доц. Пламен Ралчев – преподавател в катедра „Международни отношения“ към УНСС.

„Ние трябва да действаме само като екипен играч в рамките на ЕС, без никакви солови изпълнения“, категоричен е Георги Димов.

„След опита за преврат, който е инсцениран и контролиран, това което преля чашата, беше самият референдум и се видя, че връщане назад няма. С тази промяна в Конституцията се прави голям разнобой между Меджлиса и правителството“, смята бившият ни консул в Одрин.

По думите му, самото общество чувства, че съдебната система не може да му предостави справедливост, а Турция с бързи крачки се отдалечава от Запада.

Според Тайфур Хюсеинов ние сме част от ЕС, безспорно е, че трябва да имаме много добри взаимоотношения с Турция, но винаги с едно наум. „Там стават страшни неща и трябва много да се внимава. 50 000 души са в затвора без обвинения, без съд и без присъда“, обясни журналистът.

„За съжаление, има огромна маса, която е против Ердоган, но няма политическо представителство“, смята той.

„Моята прогноза за случващото се в Турция е песимистична – липсата на алтернатива е много сериозен фактор, а Ердоган най-вероятно ще търси някакъв спасителен ход с нови комбинации, тъй като усеща, че примката около него все повече се затяга“, обобщи доц. Ралчев.

Вижте целия разговор в следващото видео!

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …