събота , 23 юни 2018
Начало / Жива връзка / Какво се случва в Алепо?

Какво се случва в Алепо?

След като евакуацията от Източен Алепо бе възобновена, десетки автобуси извозиха стотици цивилни от последните райони на града, които все още са контролирани от бунтовниците. Междувременно автобуси напуснаха и обсадените от бунтовници села Фуа и Кефрая. Евакуирането на болните и ранените от тези села беше условие, поставено от шиитските милиции, сражаващи се на страната на сирийските сили, за подновяване на евакуацията от източните квартали на Алепо.

Общо 12 хил. жители са евакуирани от последния район на града под контрола на бунтовниците, според турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Сред тях и 7-годишното момиче от Сирия, Бана ал Абед, което стана известно с разказите си в „Туитър“ за ужаса на войната в родния ѝ град. Въпреки че евакуирането им от Алепо означава, че животът им е спасен, майката на Бана казва, че душата ѝ остава в размирния град.

От септември Бана с помощта на майка си разказваха в акаунта си в Туитър за тежкото ежедневие на сирийците в обсадената от правителствените сили бунтовническа част на Алепо. Те описваха бомбардировките, извършени от силите на режима, подкрепяни от Русия.

За да следят как протича евакуацията на хората и да оценят състоянието на цивилните, в Алепо ще бъдат изпратени наблюдатели на ООН. Резолюция за това прие единодушно Съветът за сигурност на организацията. Световните медии посочиха, че това е първи знак за единство в Съвета за сигурност по сирийския въпрос след месеци на разногласия.

Засега не е ясно дали сирийският режим ще разреши достъпа на наблюдателите на ООН до опустошения от войната Алепо. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще информира в срок до пет дни Съвета за сигурност дали сирийските власти са разрешили достъпа.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …