понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Какво се крие зад увеличаването на населението в Аризона

Какво се крие зад увеличаването на населението в Аризона

От години наред Бълагрия се нарежда сред страните в Европа с намаляващо население. Отвъд океана, в Аризона, отбелязват тъкмо обратната тенденция. Подробностите за нея разказва колегата ни Ивайло Везенков:

Според Бюрото за преброяване на населението окръг Марикопа в Аризона измества Тексас като място, където броят на населението се увеличава. Въпросният окръг включва Финикс и предградията, където живеят 4,2 млн. души.

От юли 2015 до юли 2016 г. населението се е увеличило с 81 хил. души. Това означава увеличение с 222 души на ден.

Освен високата раждаемост, има още няколко основни фактора, благодарение на които населението се увеличава. Хубавото време и сравнително ниските цени привличат много хора от други щати, които избират Аризона за свой дом.

По време на кризата през 2008 г. един от най-засегнатите сектори беше жилищният. Аризона се възстанови сравнително бавно, но цените на имотите са приемливи в сравнение с останалата част на страната.

Традиционно новите жителите в окръг Марикопа се увеличават с 3 на сто годишно.

Работните места пък, особено в индустрията, привличат много служители. В много отношения нарастването на населението се отразява изключително благоприятано на икономиката.

Новите жители, които се местят в региона всяка година, поддържат пазара на имоти доста динамичен. Положителният прираст се отразява благоприятно на инфраструктирните проекти и сектора на услугите. Открити са много нови работни места, особено в сферата на биотехнологиите, авиацията, високите технологии. Освен това местният парламент привлича бизнеса с по-ниски данъци и улеснения за регистрация.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …