понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Какво се крие в държавния архив

Какво се крие в държавния архив

Преди 65 години се създават държавните архиви в България, затова и 10 октомври, професионалният празник на архивистите, е обявен за Ден на отворени врати за всички архиви в страната.

Какво крие държавният архив – разказва колегата ни Кристина Владимирова, която посети Държавната агенция „Архиви“.

Тя се включи в предаването еМисия България от секретно помещение, в което се съхраняват ценни документи от периода от Освобождението до 1944 г.

„Тук, в кутии се съдържат много лични документи, оставени от най-светлите умове на България и най-видните ни политици. Тук има и много следи за делото им“, отбеляза Кристина Владимирова.

Тя показа специално за зрителите на Би Ай Ти писмо на княз Александър I, адресирано до Константин Стоилов.

Владимирова разговаря и с директора на ДА „Архиви“ доц. Михаил Груев.

Той отбеляза, че архивът съхранява почти всички документи до 1944 г., кореспонденция от Фонда на монархическия институт, на Министерския съвет и отделните министерства.

Груев подчерта, че реално не знаем колко са „всички“ иззети документи от съветските окупационни сили. Известно е единствено, че те се побират в 130 чувала. По думите му дали ще ги получим зависи от доброжелателността на руската страна.

На този етап предлагат документи за копиране, основно финансови документи от 20 – 30-те години на XX век“, допълни той.

Той посочи, че документите, които са в Русия, са от най-интересните.

„Установили сме, че вземани документи от фонда на Министерския съвет, протоколи от заседания на правителството в периода 1941-44, от щаба на войската и на военоморксите сили“, каза доц. Груев.

Той отбеляза, че по повод днешния празник освен Ден на отворените врати в архивите, са стартирали два нови сайта – нов административен сайт на агенцията и сайт с творби на изобразителното изкуство, които се съхраняват в архива.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …