сряда , 24 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Какво събра папата и руския патриарх – коментар на журналист от радио „Ватикана“

Какво събра папата и руския патриарх – коментар на журналист от радио „Ватикана“

„Този кадър ни липсваше“, заяви за предстоящата среща между папа Франциск и руския патриарх Кирил на летище „Хосе Марти“ в Хавана бившият журналист от радио „Ватикана“ Ива Михайлова.

Тя припомни, че това историческо събитие има дълга предистория поради различната готовност на представителите на двете църкви – източната и западната, за него. И че сега вече времето му е дошло.

Според Михайлова това, което е забързало срещата, е трагичното състояние на християните в Близкия изток и Северна Африка. Именно във връзка с тях е и подготвената обща декларация на двамата духовници, която те ще огласят по-късно.

Очаква се те да отправят общ апел за мир и призив за защита на християните в тези региони, които по думите й са намалели десетократко поради гоненията и военните конфликти.

Михайлова е убедена, че въпреки богословските различия, които остават, след тази среща ще се отворят пътища за разрешаване на редица други въпроси.

Журналистката отбеляза, че това е добър знак и за православните християни, и припомни, че на предстоящия православен събор в Крит през юни ще се обсъждат и отношенията между двете църкви.

„Не на последно място тази среща означава, че папата и патриархът вече не се виждат като конкуренти и завоеватели, а като братя в Христа“.

Не можем да чакаме свръхпоследици и събития, но това беше важно, въпреки че не всички са съгласни с това сближаване, заключи Ива Михайлова. Вижте целия коментар на журналистката във видеото:

Вижте също

Осъденият ген. Кирчо Киров: Делото има политически характер, България трябваше да покаже как се бори с корупцията

Бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров получи нова, по-тежка присъда. Софийският военен …