понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Какво предстои на Гърция в отношенията й с кредиторите

Какво предстои на Гърция в отношенията й с кредиторите

В Гърция предстои много важен месец, в който ще се разбере дали страната ще продължи да разчита на подкрепата на международните кредитори или не.

За политическата и икономическата ситуация в страната Десислава Димитрова разговаря с Ник Малкуцис, главен редактор на гръцкото издание на „Екатмерини“, за еМисия България.

„В момента вървят преговори между гръцкото правителство и кредиторите как да продължи преструктурирането на гръцкия дълг, с акцент най-вече върху пенсионната реформа и преодоляването на фискалния дефицит“, обясни той.

По думите му тези мерки, както и вдигането на данъците, намаляването на разходите и др., трябва да бъдат съгласувани, за да продължи спасителната програма и да започнат преговорите за облекчаване на дълга.

Според журналиста се обсъжда възможността преговорите да приключат до края на март, но едва ли скоро се очаква споразумение за опрощаване на гръцкия дълг. „Нагласите в това отношение са доста отрицателни“, отбелязва Малкуцис.

„(Политически) в момента успяваме да балансираме, но има несигурност“, казва той, като допуска възможността да се повтори и миналогодишният сценарий с проточване на преговорите и политическа нестабилност. Въпреки че според него сегашната „Сириза“ е доста по-различна, „без всички онези интересни персонажи“.

„Туризмът не пострада от бежанската криза, дори напротив, имахме добър сезон с рекорден брой туристи“, заключава Малкуцис.

Ще се повтори ли лятото на 2015 г. и как гърците определят случващото се в страната – вижте в разговора:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …