четвъртък , 23 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Какво предстои на Гърция в отношенията й с кредиторите
NIK картинка

Какво предстои на Гърция в отношенията й с кредиторите

В Гърция предстои много важен месец, в който ще се разбере дали страната ще продължи да разчита на подкрепата на международните кредитори или не.

За политическата и икономическата ситуация в страната Десислава Димитрова разговаря с Ник Малкуцис, главен редактор на гръцкото издание на „Екатмерини“, за еМисия България.

„В момента вървят преговори между гръцкото правителство и кредиторите как да продължи преструктурирането на гръцкия дълг, с акцент най-вече върху пенсионната реформа и преодоляването на фискалния дефицит“, обясни той.

По думите му тези мерки, както и вдигането на данъците, намаляването на разходите и др., трябва да бъдат съгласувани, за да продължи спасителната програма и да започнат преговорите за облекчаване на дълга.

Според журналиста се обсъжда възможността преговорите да приключат до края на март, но едва ли скоро се очаква споразумение за опрощаване на гръцкия дълг. „Нагласите в това отношение са доста отрицателни“, отбелязва Малкуцис.

„(Политически) в момента успяваме да балансираме, но има несигурност“, казва той, като допуска възможността да се повтори и миналогодишният сценарий с проточване на преговорите и политическа нестабилност. Въпреки че според него сегашната „Сириза“ е доста по-различна, „без всички онези интересни персонажи“.

„Туризмът не пострада от бежанската криза, дори напротив, имахме добър сезон с рекорден брой туристи“, заключава Малкуцис.

Ще се повтори ли лятото на 2015 г. и как гърците определят случващото се в страната – вижте в разговора:

Вижте също

KOSTA картинка

Коста Стефанов с последните новини около случващото се в Лондон

Последната атака в Лондон става само година след атентата в Брюксел. Мъж с азиатски черти …