неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Какво представлява Peer-to-Peer инвестирането и има ли то почва у нас

Какво представлява Peer-to-Peer инвестирането и има ли то почва у нас

Какво представлява Peer-to-Peer инвестирането и има ли то почва у нас? Божидар Николов разговаря с финансиста и бизнес анализатор Андрей Тасков за споделената икономика като цяло и за възможността да инвестираме парите си, като ги отпускаме на кредит.

„Споделената икономика е бизнес модел, който осъществява директна връзка между хората, като им позволява свободно да обменят ресурси и така и двете страни имат изгода от това неща. Поради простата причина, всъщност две – едната е, че се елиминира се посредникът и почти изчезва маржът. От друга страна тези компании се появяват в ерата на технологиите и позволяват те да бъдат изцяло онлайн. Така те спестяват от офиси, служители и така имат ниски оперативни разходи. Това е голямо преимущество за ползвателите на този тип услуги. Те не трябва да плащат за всичко това“ – смята Андрей Тасков.

„Споделена икономика съществува от много отдавна. Дори ако говорим за хора, които събират средства, за да обработят земя, пак е форма на споделена икономика. То съществува от столетия. Концепцията за споделяне и обединяване на ресурси не е нещо ново, по-скоро новото тук е, че сега всичко се случва в сферата на технологиите и максимално се възползва от това нещо. Да, хората обменят доста успешно и доста нашумяло автомобили, споделят жилища си, това е ресурс, който когато не ползват, могат да имат някаква доходност от него. В последните години все повече и повече наближава и споделянето на друг ресурс – парите – така се появява Peer-to-Peer лендинг.

Парите са ресурс, има хора, които имат нужда за проекти, има хора, които го имат в излишък и се чудят как да го инвестират. Реално споделената икономика намира решение и за двете страни като позволява на хората, които имат нужда от средства да получат от други такива индивиди, като плащат цена за това – лихви. Другите индивиди пък имат доходност за ресурсите, които са отделели. Това е много общо казано размяната на пари между лица и лица. Всъщност това прави и банката с нашите пари на депозит, но разликата между P2Р и банкирането е, че когато вложим парите си на депозит получаваме много малка част от лихвата, която банката получава от кредитите, които отпуска със същите пари. И няма никаква прозрачност. При Р2Р знаеш при кого инвестираш, каква сума. Получаваш цялата лихва по този кредит. Разбира се, това нещо е свързано и с определени рискове, за които Р2Р платформите са изградили системи с които да ограничат този риск.

От хора за хора, директно свързване човек с човек. Платформите са един вид посредник, но тяхната основна роля не е да бъдат посредник в самата сделка, те имат за цел да осъществят сделката и да я обслужват, но не и да спечелят от нея, поне не пряко. Те печелят от комисионна при сключване на сделка“ – казва още Андрей Тасков.

„Такава институция, такава платформа трябва да се грижи да се отпускат кредити на лица, които ще ги върнат. Тази платформа осигурява качество на клиентите, които взимат кредити, осигурява сделката да бъде напълно законна, оценява рисковете, събирането на плащанията. От друга страна за инвеститорите се грижат за това да, все пак, да познават инвеститорите, за да няма пране на пари или други средства, които не са с официален произход. Отделно се грижат кредитите да се изплатят и да бъдат прехвърлени към инвеститора. Целият този сложен механизъм се управлява почти изцяло автоматично от IT система, която е разработена. В общи линии това е същината на целия бизнес модел.

Рисковете съществуват – когато кредит не бъде изплатен, този риск е за инвеститора. Но тези рискове се контролират чрез първо, както казах, обстоен анализ на кредитополучателя и чрез диверсификация. Обикновено инвеститорът не влага всичко на едно място, а между много различни индивиди, като така разпределя риска. Разумно ниво на инвестиция с диверсификация над 130 кредита практически, особено когато даваме кредити на добри клиенти, практически елиминира възможността от загуба. Когато е разпръсната инвестицията между много клиенти, реално останалите биха покрили загубите на първите, защото това е калкулирано в цената на кредита на всички тези кредитополучатели. Рискове има, но са взети мерки за контрол и превенция. Тези платформи имат само едно единствено оръжие – тяхната репутация. Ако дадена платформа я изгуби, няма да има успех. Самата платформа има мотивация да се грижи за устойчив бизнес модел.

Ако говорим за споделена икономика, при която се споделя кола за транспорт от т А до т Б – ако не си доволен от услугата, която ти се предлага, ти няма да я препоръчаш на никого. Ще спреш да я ползваш. Услуга сама ще замре. И при тях е същото. Рискът от лоша репутация е най-силната мотивация за развитие и стабилност“ – пояснява бизнес експертът.

„Ще бъда честен – тук е по-трудно, защото българинът е невярващ и с право. Особено що касае финанси, българинът е експлоатиран и с измами в миналото, и с некоректни практики в кредитирането. Затова е трудно да достигнеш до българина и да кажеш „Хей, това е нещо ново, това е нещо хубаво, пробвай“. Въпреки трудния старт, има хора, които се престрашават, виждат, че работи, разбират механизма. Той не е нещо сложно, просто се изсква мъничко да задълбаеш и да видиш как работи и след като го видят казват, че е много хитро. Първите платформи се зародиха 2005 и там бизнесът започва сравнително плоско да се развива. Докато някъде 2010 мисля, че вече започва пик. И в момента е толкова добре развит, че дори в Англия покрива значима част от пазара на кредитирането, а пък Англия не е никак малък пазар. Отделно самият факт, че непрекъснато се появяват такива платформи по цял свят също говори, че хората виждат потенциала на тази идея и се опитват да я развиват и да правят бизнес с това нещо“ – казва Тасков.

Какво още разказва бизнес експертът за споделената икономика, вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …