четвъртък , 23 ноември 2017
Начало / Код 11-13 / Какво пише в договора за добросъседство с Македония

Какво пише в договора за добросъседство с Македония

Кога ще влезе в сила договорът за добросъседство с Македония и какво точно пише в този важен документ за отношенията между нас и западната ни съседка – темата в КОД 11-13 коментираха Спас Ташев бивш директор на Българския културен център в Скопие и Александър Йорданов, бивш посланик на България в Македония.

Според Спас Ташев, темата с подписването на договора се политизира по отношение на това дали македонският език трябва да бъде признат.

„Езикът е лингвистично-научна категория и той не е обект на международно признание, така че нашите политици трябваше ясно да заявят това.

От друга страна, в България няма последователна политика относно Македония, така че ние не трябва да се сърдим само на македонците“, категоричен е Ташев.

„Проблемът е, че този договор е изработен, но към момента не е публично известен. Аз самият не познавам неговото съдържание и мога да съдя за него единствено от някакви публични изявления, което е малко притеснително“, коментира Александър Йорданов.

„Договорът е политически документ, той не е научен доклад и изследване. Той трябва да реши политически въпроси и главно големия въпрос за развиване на добросъседските отношения между България и Македония“, допълни дипломатът.

Вижте целия разговор в следващото видео!

Вижте също

Разследват за корупция лидера на управляващата партия в Румъния. Защо у нас се проваляме в борбата с корупцията по високите етажи на властта?

Запорираха имущество за 27 млн. евро на лидера на управляващата партия в Румъния Ливиу Драгнеа. …